Jestiva krasnica Russula vesca

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Homobasidiomycetae
Red:
Russulales
Porodica:
Vrsta:
Russula vesca
Sinonimi:
Russula mitis Rea

Karakteristike

Jestiva krasnica (Russula vesca Fr.) je jestiva gljiva iz porodice Russulaceae. Klobuk je crvenosmeđ do malo ljubičast, u starosti poblijedi, u početku je izbočen, kasnije se ispravi, postane raširen i malo se udubi u sredini, rub je gladak, kasnije malo rebrast, kožica se sama tamo guli, širok 5-11 cm. Listići su bijeli, prekriveni sitnim smeđim mrljama, gusti, razgranati, prirasli na stručak. Stručak je bijel, pun, valjkast, u donjem dijelu malo uži, gladak, naraste 2-8 cm, promjer je 1-3 cm. Meso je bijelo, kasnije malo žućkasto do smeđe, tvrdo, bez izraženog mirisa i okusa. Spore su okruglaste, bradavičave, otisak je bijele boje.

Stanište

Raste od proljeća do jeseni. Stanište su listopadne i crnogorične šumi.

Etimologija

Naziv roda Russula umanjenica je od latinske riječi russus (crven), zbog crvenkaste boje više vrsta.[1] Na stranim jezicima nazivi su bare-toothed russula, flirt (eng.), Fleischrote Speise-Täubling (njem.), rusula comestible (špa.), užitna golobica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva.

Galerija fotografija

Podijeli