Golubača Russula virescens

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Russulales
Porodica:
Vrsta:
Russula virescens
Sinonimi:
Agaricus virescens Schaeff., Agaricus caseosus Wallr.

Karakteristike

Golubača ili krastava krasnica (Russula virescens (Schaeff.) Fr.) je jestiva gljiva iz porodice Russulaceae. Klobuk je u početku polukuglast, kasnije postane raširen, u sredini malo udubljen, zelenkast, ima plosnate bradavičaste ostatke kožice, ispucan, širok 5-15 cm. Listići su bijeli, smeđe pjegavi, jako gusti, rašljasti, lomljivi. Stručak je bijel ili pjegavo smeđ, valjkast, pun, krupan, u donjem dijelu sužen, gladak, lomljiv, visok 2-10 cm, promjera 15-40 mm. Meso je bijelo, tvrdo i deblo ali krhko, neizražena mirisa, ugodnog okusa. Spore su široko eliptične, otisak je bijele boje.

Stanište

Staništa su pogotovo listopadne šume, raste i u crnogoričnim i mješovotim šumama. Često raste pojedinačno ili u skupinama, od kraja proljeća do kraja jeseni.

Etimologija

Naziv roda Russula umanjenica je od latinske riječi russus (crven), zbog crvenkaste boje više vrsta. Ime vrste virescens znači onaj koji postaje zelen.[1] Na stranim jezicima nazivi su green-cracking Russula, quilted green Russula, green brittlegill (eng.), Grüngefelderte Täubling (njem.), russule verdoyante, palomet (fr.), zelenkasta golobica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, vrlo ukusna. Osim uobičajene pripreme jestiva je i sirova.

Galerija fotografija

Podijeli