Preskoči do glavnog sadržaja

Jagodasta djetelina

Trifolium fragiferum

Karakteristike

Jagodasta djetelina (Trifolium fragiferum L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljika je puzajuća, naraste 10-30 cm visine, razvija puzajuće stolone koji se na čvorovima ukorjenjuju. Listovi su trodijelni, naizmjenični, nalaze se na dugim peteljkama, čine ih ovalni ili jajasti listići dugi 1-2 cm koji su nazubljeni i s mnogobrojnim žilama. Cvjetovi su dvospolni, sitni, rozi, sjedeći, gusto skupljeni po 10-30 u okruglaste cvatove promjera 1-1,5 cm koji se nalaze na vrlo dugim drškama. Vjenčić je svijetlorozi do crven ili rijetko bijele boje, dvostruko duži od čaške. Čaška je cjevasta, poslije cvatnje mjehurasto je napuhnuta zbog čega cvjetovi izgledaju kao jagode, odakle i potječe ime. Cvate od svibnja do rujna. Plod je plosnata mahuna okružena napuhnutom čaškom, sadrži 1-2 bubrežaste, glatke, žutosmeđe sjemenke duge oko 1-1,5 mm.

Medonosna je biljka, pčele na cvjetovima sakupljaju nektar i malo peluda.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Raste na svijetlim, vlažnim i plodnim staništima bogatim dušikom, nalazi se na pašnjacima i močvarnim mjestima, pokraj puteva. Razmnožava se sjemenom. Uzgaja se kao krmna biljka.

Etimologija

Latinski naziv roda Trifolium potječe od grčke riječi trifolion (trolisnat), složenica je od riječi tria (tri) i folium (list). Naziv vrste fragiferum znači koji nosi jagode,[1] u ovom slučaju ukazuje na oblik cvatova koji izgledaju kao jagode. Na stranim jezicima nazivi su strawberry clover (eng.), Erdbeer-Klee, Himbeer-Klee (njem.), trèfle fraisier (fr.), trifoglio fragifero, trifoglio a fragola (tal.), trifolio fresero,  trébol frutilla, trébol fresa (špa.),  jagodasta detelja (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija