Preskoči do glavnog sadržaja

Inkarnatka

Trifolium incarnatum

Karakteristike

Inkarnatka, inkarnatska djetelina ili odrezana djetelina (Trifolium incarnatum L.) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stabljika je uspravna, nerazgranata ili slabo razgranata u donjem dijelu, obrasla gustim dlačicama, visoka do 50 cm. Korijen je vretenast i razgranat, na postranom korijenu nalaze se brojne kvržice. Listovi su naizmjenični, trodijelni, obrnuto jajasti, dugi 8-25 mm, na obje strane dlakavi, u gornjem dijelu nazubljeni, pri bazi imaju velike jajaste palistiće koji su zelenkastobijeli sa često crvenkastim vrhovima. Donji listovi su na dugim peteljkama, gornji su na kraćim. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni, sjedeći, mnogobrojni, skupljeni u duguljaste glavičaste cvatove koji su dugi 3-5 cm, široki 1,5 cm a nalaze se na dugim stapkama. Ocvijeće je dvostruko, čaška je zvonolike cijevi, u unutrašnjosti gola, ima pet dugo i usko ušiljenih zubaca koji su jednake dužine ili dvostruko duži od cijevi. Vjenčić je jarko crvene boje ili rijetko bijeli, dug 8-12 mm, duži od čaške, ima pet listića. Tučak ima nadraslu plodnicu, prašnika ima 10 od kojih je devet njih s filamentima sraslo u cijev a jedan je slobodan. Cvate u svibnju i lipnju, a pojedinačni cvjetovi traju 20-tak dana. Plod je mala jajasta mahuna koja sadrži po jednu jajastu, glatku, sjajnu, zelenkastožutu sjemenku.

Vrlo je dobra medonosna biljka. Pčele sakupljaju nektar i dosta crvenog peluda.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj i zapadnoj Europi, u sjeverozapadnoj Africi. Raste na plodnim, suhim tlima bogatim dušikom, na livadama, travnjacima, uz rubove šuma i uz puteve. Smatra se dobrom krmnom biljkom bilo u svježem stanju ili sijenu, zbog tog razloga se često uzgaja. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinski naziv roda Trifolium potječe od grčke riječi trifolion (trolisnat), složenica je od riječi tria (tri) i folium (list). Ime vrste incarnatum znači crven kao meso.[1] Na stranim jezicima nazivi su crimson clover, Italian clover (eng.), Inkarnat-Klee (njem.), trèfle incarnat, trèfle du Roussillon, trèfle farouche (fr.), trifoglio incarnato (tal.), trébol encarnado, escarlata (špa.), trevo-encarnado (port.), inkarnatka, rdeča detelja (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija