Preskoči do glavnog sadržaja

Jagoda

Fragaria × ananassa

Karakteristike

Vrtna jagoda (Fragaria × ananassa Duchesne) je višegodišnja zeljasta biljka sočnih plodova iz porodice ruža (Rosaceae). Grmolikog je i niskog rasta, naraste do 30 cm visine. Listovi se nalaze na dugim peteljkama, trodijelni su, okruglastog oblika, nazubljenih rubova i dlakavi. Cvjetovi se nalaze na 2-3 cm dugim peteljkama, dvospolni su, pravilni, promjera oko 3 cm. Sastavljeni su od čaške koju grade mnogobrojni lapovi i vjenčića koji čine pet ili više bijelih okruglastih latica. Prašnici imaju žute antere i mnogobrojni su. Plod je nepravilno okruglastog oblika crvene boje.

Vrtna jagoda je hibrid nastao između sjevernoameričke jagode Fragaria virginiana i čileanske jagode Fragaria chiloensis, a stvoren je 1750. godine u Bretanji (Bretagne), regiji na sjeverozapadu Francuske. Uzgaja se radi ukusnih mesnatih i sočnih plodova.

Etimologija

Latinsko ime roda Fragaria potječe od riječi fragum (jagoda) i fragrare (mirisati), zbog ugodnog mirisa plodova.[1] Na stranim jezicima poznata je kao strawberry (eng.), Gartenerdbeere (njem.), fraisier cultivé (fr.), fragola (tal.), fresa de huerto, fresón (špa.), vrtna jagoda (slo.).

Uzgoj

Mogu se uzgajati na vrtu i u posudama, samo da su na sunčanom i toplom mjestu. Mi smo jagode uzgajali i u tegli na balkonu. Uvijek su bile čiste, bez bolesti i štetnika, no zbog premalog prostora svakako ne i u dovoljnom broju.

Jednostavno ih je uzgajati vriježama. Samo se rasporedu oko matične biljke a kada se ukorijene i počnu rasti, odrežu se od matične biljke te presade na željeno mjesto. Dobro je svake godine saditi nove vriježe jer se urod, veličina plodova i zdravlje biljke nakon druge godine smanjuju. Najbolje vrijeme za sadnju je početkom jeseni. Sadi se tako da se korijenov vrat nalazi u razini tla.

Da bi plodovi bili zaštićeni i čisti od dodira sa tlom, dobro je zemlju oko jagoda prekriti slamom. Beru se svakog drugog dana.

Kako bi se spriječilo moguće zaraženjem Verticillium nije preporučeno saditi jagode nakon krumpira ili tikava.

Upotreba

Plodovi su sočni, konzumiraju se sirovi ili prerađeni, kao sastojak torti, sokova, shakeova i dr.

Galerija fotografija

Pregled lokacija