Preskoči do glavnog sadržaja

Istočnjačka tuja

Thuja orientalis

Karakteristike

Istočnjačka tuja (Thuja orientalis L.) je zimzeleno stablo iz porodice čempresa (Cupressaceae). Naraste 15-30 metara visine. Krošnja je piramidalna, široko razgranata i gusta, uspravnih i tankih grana. Kora je crvenosmeđa, malo ispucana, ljušti se u uzdužnim trakama. Listovi su ljuskasti, nasuprotno smješteni, dugi 7-8 na glavnim granama, na postranim ograncima dugi 1-3 mm, jednake su zelene boje s obje strane, mirišu na smolu kada se protrljaju prstima. Cvate u travnju i svibnju. Cvjetovi su mali i neugledni, jajasti, nalaze se na vrhu postranih izboja. Muški cvjetovi su mali, žućkasti, malo povijeni prema dolje, na kratkoj dršci. Ženski češerići su ovalni, mesnati, u početku plavozelenkasti a kasnije postanu smeđi, sastavljeni su od 6-7 para tvrdih ljusaka koje na leđnoj strani imaju unazad savijeni šiljak, pod donjim ljuskama nose po 2 sjemenke.

Pčele posjećuju cvjetove na kojima sakupljaju cvjetni prah.

Stanište

Potječe iz istočne Azije (zapadna Kina, Koreja), u Europu je unešena 1752. godine. Kod nas se mnogo sadi pojedinačno ili u skupinama u parkovima, nasadima, na grobljima, može ju se orezivati prema potrebi zbog čega je pogodna kao biljka za živice. Nije osjetljiva na vrstu tla, a najbolje joj odgovaraju svijetla i sunčana mjesta. Vrlo dobro podnosi sušu, ne voli zadržavanje vode okolo korijena.

Od popularnih formi možemo se susresti s kultivarima:

  • Aurea Nana‘ – niskog je rasta, visoka do 60 cm, okruglaste krošnje, listovi su žutozeleni
  • Conspicua‘- valjkaste forme i gusto razgranata, listovi su svijetlozeleni, na vrhovima su svijetložuti
  • Elegantissima‘ – naraste do 5 m visine, valjkaste je krošnje i zlatnožutih listova
  • Sieboldii‘ – krošnja je široko okruglasta, grane su, listovi su početku žućkastozeleni, kasnije samo zeleni.

Etimologija

Latinsko ime roda Thuja potječe od grčke riječi thya, što je bilo ime za jedno mirisno stablo koje se koristilo kod žrtvovanja (thyo – žrtvujem.). Ime vrste orientalis znači istočni.[1] Na stranim jezicima nazivi su chinese thuja, oriental arbor-vitae, oriental thuja, biota (eng.), Morgenländischer Lebensbaum (njem.), thuya de Chine (fr.), albero della vita, tuia orientale (tal.), tuya oriental, árbol de la vida (špa.), arborvitae, tuia compacta, tuia-da-china (port.), ameriški klek (slo.).

Prema novoj sistematizaciji smatra se vrstom roda Platycladus pod nazivom Platycladus orientalis. Takvo ime roda znači širokih grana, širokih članaka izdanaka.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija