Preskoči do glavnog sadržaja

Golema tuja

Thuja plicata

Karakteristike

Golema tuja (Thuja plicata Donn ex D.Don) je zimzeleno stablo iz porodice (Cupressaceae). Naraste vrlo visoko, 60-70 metara, tvoreći deblo i više od 4 metra u promjeru. Najviši primjerak ikad izmjeren bio je visok 71 metar. Krošnja je konusnog oblika ili nepravilna. Drvo je crvenosmeđe boje, kora je debela 10-25 mm i guli se u okomitim trakama. Listovi su zeleni, ljuskavi, glatkih, sjajnih segmenata, na licu su tamnozeleni, na naličju su vidljive bijele mrljice, kada se protrljaju među prstima puštaju aromatičan miris. Cvjetovi su mali i neugledni, cvatu u ožujku. Češeri su okruglasti, promjera 1-1,5 cm, viseći, sastavljeni od 10-12 ljusaka. Ispod svake ljuske smještene su 2-3 sjemenke koje imaju mala krilca.

Stanište

Prirodno se nalazi u zapadnoj Sjevernoj Americi, na području od sjevera Aljaske do juga Kalifornije. Raste od nizina do 2290 m n. v. Može živjeti veoma dugo, obično do 700 godina premda je za najstarije stablo izračunato da je proživjelo 1460 godina. Dobro uspijeva na vlažnom, plodnom i dobro dreniranom tlu i dobro podnosi sjenu. Sušu slabije podnosi. Razmnožava se uglavnom sjemenom, reznicama slabije, kultivari se cijepe na druge forme ili vrste u rodu.

Zanimljivog je rasta golema tuja koja se nalazi u Arboretumu Opeka blizu Varaždina. Iz tla izvire više debla čime tvore zanimljivu cjelinu a unutrašnjost je otvorena i prolazna.

Etimologija

Latinsko ime roda Thuja dolazi od grčke riječi thya što je označavalo mirisna stabla i drva koja su koristila za žrtvovanje (thyo – žrtvujem), a kasnije je bio naziv i za sve mirise. Prema Pliniju Starijem ovaj naziv se odnosio na vrstu Thuja articulata (danas znanstvenog naziva Tetraclinis articulata), stablo koje je endem na malom području sjeverozapadne Afrike. Latinsko ime plicata znači naboran[1] , odnosi se na njene listovi koji izgledaju kao pletenice.

Vrstu su 1824. godine opisali škotski botaničar David Don (1799. – 1841.) i engleski botaničar James Donn (1758. – 1813.).

Upotreba

Drvo je cijenjeno zbog izgleda i arome. Otporno je na truljenje i lagano, nalazi široku primjenu od gradnje brodova, lijesov itd.

Galerija fotografija

Pregled lokacija