Iglica Geranium

Karakteristike

Iglica (Geranium L.) je rod jednogodišnjih ili trajnih biljaka iz istoimene porodice iglica (Geraniaceae). Rod sadrži preko 400 vrsta. Velik broj vrsta raste u prirodi na području jugoistočne Europe, no neke od njih se uzgajaju kao ukrasne biljke u cvjetnjacima. Smatraju se dobrim medonosnim biljkama, pčele sakupljaju nektar i pelud.[1]

Latinsko ime roda Geranium potječe od grčke riječi geranos (ždral), zbog kljunastih plodova.[2]

Sve iglice su jako dobre medonosne biljke. Pčele ih salijeću skupljajući nektar i pelud.

Najznačajnije vrste kod nas

  • pastirska iglica (Geranium robertianum)
  • smeđa iglica (Geranium phaeum)
  • zdravac (Geranium macrorrhizum)
  • crvena iglica (Geranium sanguineum)

Pastirska iglica (Geranium robertianum L.)

Pastirska iglica je jednogodišnja biljka. Rasprostranjena je u Europi te dijelovima Azije, sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. Staništa su joj umjereno vlažna tla, livade, svijetle šume. Stabljika je uspravna, razgranata, pokrivena žljezdastim dlakama i naraste do 50 cm visine. Korijen je plitak i nerazvijen. Listovi su duboko urezani i smješteni na crvenkastim stapkama. Izraženog su neugodnog mirisa no navodno ih se može trljati na kožu za odbijanje komaraca. Cvjetovi su mali, sačinjeni od pet rozih latica. Cvjetaju od travnja do rujna. Plod je kalavac koji se raspada na 5 jednosjemenih plodića.

Cvjetovi i listovi su jestivi.[3] Korijen je bogat taninima te se u narodnom travarstvu koristio.

Smeđa iglica (Geranium phaeum L.)

Trajnica uspravne stabljike koje su u gornjem dijelu malo razgranate. Prizemni listovi skupljeni su u rozeti, donji listovi su na dugim peteljkama a gornji su sjedeći. Okruglasto su bubrežastog oblika, i podijeljeni su u nazubljene režnjeve. Cvjetovi su smješteni na dugim stapkama i sastavljeni su od pet tamnoljubičastih a pri osnovi bijelih latica koje su povučenima prema unatrag. Cvatu od svibnja do kolovoza. Raste pojedinačno ili u većim skupinama u svijetlim listopadnim šumama i šikarama, uz rubove šuma ili na livadama.

Ime vrste phaeum znači crvenosmeđ.

Zdravac (Geranium macrorrhizum L.)

Često se uzgaja kao ukrasna vrsta u dvorištima i parkovima. Listovi su veliki, tupo nazubljeni i gusto rastu prekrivajući tlo zbog čega je biljka pogodna za uzgoj kao niski ukrasni grmić u cvjetnjacima i kamenjarima. Listovi kada se prstima izmrve puštaju iznimno neugodan miris.

Crvena iglica, krvavac (Geranium sanguineum L.)

Višegodišnja je biljka. Stabljike su uspravne i slabo razgranate, narastu do 50 cm visine. Listovi su nasuprotni, smješteni na dugim peteljkama i snažno su urezani. U jesen stabljike i listovi poprime jarko crvenu boju. Cvjetovi su veličine 3-4 cm, sastavljeni su od 10 prašnika i pet latica ljubičastih boja, prekrivenih žilicama s bijelom bojem. Cvatu od svibnja do rujna. Cijela biljka prekrivena je dlačicama. Plod je kapsula sastavljena od pet plodića koji nose sjemenke.
Staništa su joj svijetle, često listopadne šume, suhe livade od nizina do gorskog pojasa. Kao ukrasna biljka često se sadi u dvorištima i parkovima.
Ime vrste sanguineum (boje krvi) ukazuje na boju koju stabljike i listovi poprime dolaskom jeseni. Na to ukazuje i naš naziv krvavac.

Podijeli