Golubača
Russula virescens
Karakteristike
Golubača ili krastava krasnica (Russula virescens (Schaeff.) Fr.) je jestiva gljiva iz porodice Russulaceae. Klobuk je u početku polukuglast, kasnije postane raširen, u sredini malo udubljen, zelenkast, ima plosnate bradavičaste ostatke kožice, ispucan, širok 5-15 cm. Listići su bijeli, smeđe pjegavi, jako gusti, rašljasti, lomljivi. Stručak je bijel ili pjegavo smeđ, valjkast, pun, krupan, u donjem dijelu sužen, gladak, lomljiv, visok 2-10 cm, promjera 15-40 mm. Meso je bijelo, tvrdo i deblo ali krhko, neizražena mirisa, ugodnog okusa. Spore su široko eliptične, otisak je bijele boje.
Stanište
Staništa su pogotovo listopadne šume, raste i u crnogoričnim i mješovotim šumama. Često raste pojedinačno ili u skupinama, od kraja proljeća do kraja jeseni.
Etimologija
Naziv roda Russula umanjenica je od latinske riječi russus (crven), zbog crvenkaste boje više vrsta. Ime vrste virescens znači onaj koji postaje zelen.[1] Na stranim jezicima nazivi su green-cracking Russula, quilted green Russula, green brittlegill (eng.), Grüngefelderte Täubling (njem.), russule verdoyante, palomet (fr.), zelenkasta golobica (slo.).
Upotreba
Jestiva je gljiva, vrlo ukusna. Osim uobičajene pripreme jestiva je i sirova.
Galerija fotografija
Literatura
- Vojin Gligić, (1953.), Etimološki botanički rečnik, Sarajevo: "Veselin Masleša"
- Matija Josipović, (2012.), Gljive – vodič za prepoznavanje, Rijeka: Leo-commerce