Dragun Diospyros lotus

Carstvo:
Red:
Ericales
Porodica:
Vrsta:
Diospyros lotus
Sinonimi:
Diospyros microcarpa Siebold, Diospyros calycina Dippel, Diospyros mediterranea Oken

Karakteristike

Dragun (Diospyros lotus L.) je listopadno stablo iz porodice ebanovka (Ebenaceae). Naraste do 20 m visine, krošnja je okruglasta. Korijenov sustav je plitak, no jako razgranat. Grančice su žućkastosmeđe, izraženih svijetlih lenticela. Listovi su ovalni, dugi 5-15 cm, široki 3-6 cm, sjajni, kožasti, ušiljenih vrhova, na licu svijetlozeleni, naličje je svjetlije, nalaze se na peteljkama dugima do 1,5 cm. U početku su dlakavi na obje strane, kasnije budu tek na naličju rijetko dlakavi, dolaskom jeseni ne mijenjaju boju. Dvodomna je biljka, razlikujemo muške i ženske vrste. Cvjetovi su jednospolni, pravilni, mali, sjedeći, tamnocrveni ili zelenkastobijeli. Plod je okruglasti, malen, promjera 1-2 cm, mesnat, dozrijevanjem postaje žut, deblje je kožice. Dozrijeva u listopadu i studenom, a nakon što dozrije ostaje na stablu i nakon što listovi otpadnu. Sjemenke su tamnosmeđe, bubrežastog oblika.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i istočnoj Aziji, u južnoj Europi uzgaja se kao ukrasna ili jestiva biljka. Raste na toplim i sunčanim staništima, na vlažnom tlu. Otporan je na hladne temperature do -25°C. Svake godine obilno plodonosi. Ponekad se koristi kao podloga za cijepljenje kakija (Diospyros kaki).

Etimologija

Latinsko ime roda diospyros potječe od grčkih riječi Dios (zeus, bog) i pyros (pšenica, vatra), što doslovce prevedeno znači zeusova pšenica ili zeusova vatra, no pravilno se zapravo prevodi kao božansko voće zbog ugodnog okusa.[1] Na stranim jezicima nazivi su date-plum, Caucasian persimmon, lilac persimmon (eng.), Lotuspflaume (njem.), plaqueminier lotier, plaqueminier d’Italie, plaqueminier du Levant, prunier-dattier (fr.), guayacana, lodoñero (špa.), lotosni ebenovec (slo.).

Upotreba

Jestivi su ukusni plodovi, konzumiraju se sirovi, termički obrađeni ili se suše. Mora ih se ostaviti da potpuno dozru, nakon mrazeva postaju ukusniji. Prema želji može ih se prerađivati u džemove, sirupe i sl.

Drvo je žućkaste boje, trajno, otporno na trulež, savitljivo, dobro se obrađuje i polira, pogodno je za upotrebu u stolarstvu.

Galerija fotografija

Podijeli