Preskoči do glavnog sadržaja

Divokozjački staračac

Senecio doronicum

Karakteristike

Divokozjački staračac ili divokozjački kostriš (Senecio doronicum (L.) L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, dlakava, visoka 20-70 cm. Listovi su kožasti i tvrdi, na licu tamnozeleni, na naličju bjelkasto pustenasti, izražene centralne žile, lancetasti, nazubljenih rubova, suženi u peteljku, na stabljici su listovi nešto manji, uspravni, sjedeći i obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su dvospolni, zlatnožute ili narančastožute boje, promjera 3-6 cm, imaju 12-20 rubnih, jezičastih cvjetova, ovoj je građen od mnogobrojnih listića. Po jedna cvjetna glavica ili po 2-3 nalaze se na vrhovima stapki. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je ahenij s bijelim papusom dužine do 1 cm.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi. Raste na sunčanim livadama i pašnjacima, na svježim tlima siromašnim dušikom visokih gorskih i planinskih pojasa.

Etimologija

Naziv roda Senecio vuče porijeklo od latinske riječi senex (starac), jer vrste brzo procvatu i dolazi do izražaja bijeli papus koji podsjeća na starčevu bradu i sijedu kosu.[1] Na stranim jezicima nazivi su chamois ragwort (eng.), Gemswurz-Greiskraut, Gemswurz-Kreuzkraut (njem.), séneçon doronic (fr.), senecione mezzano, senecione doronico (tal.), divjakovški grint (slo.).

Galerija fotografija