Krunica Senecio rowleyanus

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Vrsta:
Senecio rowleyanus
Sinonimi:
Kleinia rowleyana (H. Jacobsen) G. Kunkel

Karakteristike

Krunica (Senecio rowleyanus H.Jacobsen) je trajna zeljasta sukulentna biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je puzajuća, duguljasta i tanka, naraste oko 60-90 cm u duljinu. Korijen je plitak. Listovi su okrugli, izgledaju kao zelene perlice, veličine su graška, oko 5 mm u promjeru. Na jednom dijelu su urezano otvoreni što omogućuje svjetlu. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, promjera oko 1 cm, bijele su boje, imaju brojne prašnike koji su žutih antera i ljubičastih prašničkih niti, a duguljasti su i vire van cvjetova kao čuperak. Ugodnog su blagog mirisa na cimet.

Stanište

Prirodno raste u jugozapadnoj Africi. Raste između kamena i drugih biljaka iza kojih se sakriva od prejakog sunca. Kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka u posudama, obično u visećim teglicama. Niskih je zahtjeva, traži sunčano ili polusjenovito mjesto i dobro dreniranu, pjeskovitu zemlju. U fazi rasta traži tople temperature između 21-27°C, zimi traži hladniji prostor oko 15°C i oskudno zalijevanje. Razmnožavanje se vrši u proljeće i ljeto reznicama dugima oko 10 cm.

Etimologija

Ime roda Senecio vuče porijeklo od latinske riječi senex (starac), jer vrste brzo procvatu i dolazi do izražaja bijeli papus koji podsjeća na starčevu bradu i sijedu kosu.[1] Ime vrste dano je u čast engleskom botaničaru Gordonu Douglasu Rowleyu (1921. – ) koji se specijalizirao za proučavanje kaktusa i sukulenata. Na stranim jezicima nazivi su string of pearls, string of beads (eng.), Erbsenpflanze, Erbsen am Band (njem.), séneçon de Rowley, collier de perles, kleinia à groseilles vertes (fr.), senecio a collana (tal.), bolitas cogantes, planta rosario (špa.), rosário (port.), rowlejev grint (slo.), biserna ogrlica, brojanica (sr.).

Upotreba

Otrovna je biljka, kod osjetljivih osoba može prouzročiti dermatitis na koži.

Galerija fotografija

Podijeli