Anis Pimpinella anisum

Carstvo:
Odjeljak:
Magnoliophyta
Koljeno:
Magnoliopsida
Red:
Apiales
Porodica:
Vrsta:
Pimpinella anisum
Sinonimi:
Anisum vulgare Gaertn.

Karakteristike

Anis (Pimpinella anisum L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). U doba cvatnje naraste i do 1 metra visine. Stabljika je šuplja, okrugla, prekrivena pahuljastim dlačicama. Listovi na dnu stabljike su četverodijelni ili peterodijelni, na rubovima nazubljeni, viši su razdvojeni. Tanke cvjetne peteljke nose bijele, štitaste cvjetove. Cvatu u srpnju i kolovozu. Plod je jajolik, do 6 mm dužine, prileglo dlakav, sužen pri vrhu i svijetlozelene boje, sazrijeva 6-8 tjedana nakon cvatnje.

Dobra je medonosna biljka, pčele pune košnice njenim nektarom. Medenju godi toplo, umjereno vlažno vrijeme, a škodi suša i pljusak.

Izvorno je porijeklom iz Male Azije. U srednju Europu su ga donijeli Rimljani a danas je raspostranjen u cijelom svijetu. Razmnožava se sjemenom.

Uzgoj

Odgovaraju mu topla i sunčana mjesta, vlažno proljeće te suho i vruće ljeto. Voli obogaćenu laganu zemlju, dobro dreniranu i sasvim neutralnu. Sjeme se sije u kasno proljeće na dubinu od 2-3 cm, klija između dva i četiri tjedna. Male sadnice brzo narastu tvoreći cvjetove. Nije potreban preduzgoj.

Odbija lisne uši i privlači korisne kukce poput osa, koji se hrane biljnim štetnicima.

Etimologija

Točno porijeklo naziva roda Pimpinella je nesigurno, moguće da potječe od latinske riječi bipennella ili bipennula, što je složenica riječi bi (dvostruk) i penna (pero), zbog oblika listova. Ime vrste anisum potječe od grčke riječi anison, također nepoznatog porijekla.[1] Na stranim jezicima nazivi su aniseed (eng.), Anis (njem.), anis, anis vert (fr.), anice comune, anice verde (tal.), anís, anís verde, matalahúva, matalahúga (špa.), anis, erva-doce (port.), janež (slo.).

Upotreba

Sjeme se u jesen kada dozrije sakuplja po suhom vremenu i suši se na prozračnom mjestu. Slatkog je i aromatičnog okusa a korisno je za probavni sustav – djeluje protiv nadimanja, smiruje grčeve, pospješuje probavu. Dobar je kao aperitiv.

  • uvarak: 1 žličica prelije se šalicom kipuće vode, ostavi da odstoji 5 minuta te pije 2,3× dnevno nakon jela.
  • tinktura: 1:4 u 45% alkoholu. Uzima se 5-10 kapi u malo vode 3× dnevno

Plod sadrži 1,5-5% eteričnog ulja koje se dobiva destilacijom sjemenki. Ugodna je mirisa i slatka okusa, koristi se za tretiranje nadutosti, loše probave ali i amenoreje i dismenoreje. Trudnice, dojilje i mala djeca ga trebaju izbjegavati.

Galerija fotografija

Podijeli