Preskoči do glavnog sadržaja

Američka brusnica

Vaccinium macrocarpon

Karakteristike

Američka brusnica (Vaccinium macrocarpon Aiton) je trajna zimzelena biljka iz porodice vrijesova (Ericaceae). Raste kao nizak grm visine tek 15-30 cm ali stvarajući vrlo dugačke grane. Korijenje je plitko. Listovi su naizmjenični, kožasti, cjeloviti, sjajni i tamnozeleni. Cvjetovi su mali, svijetlorozni do blijedozeleni, zvonoliki, latica dugih 5-10 mm, zakrivljeni unatrag i s izbočenim prašnicima a pojedinačni su ili skupljeni po 2-10 u skupine. Cvatu od svibnja do srpnja. Samooplodni su, što znači da jedna biljka može oprašivati sebe. Plodovi su krupne, crvene bobice dužine 10-15 mm koje dozrijevaju u jesen.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u Sjevernoj Americi. U prirodnom staništu obično raste na vlažnim, močvarnim područjima, kao i na pjeskovitim tlima. Često se zbog svojih krupnih plodova uzgaja komercijalno na močvarnim farmama. Zbog jednostavnih branja plodova, moderne tehnike berbe podrazumijevaju privremeno potapanje cijelog područja gdje one rastu jer se bobice odvoje, plutaju na vodi i tako lako prikupe u velike spremnike.

U uzgoju primarni zahtjevi biljke uključuju puno svjetlosti i vlažno, ali dobro drenirano tlo. Brusnice traže kiselu zemlju, pH vrijednost tla treba bi trebala biti između 4,0 i 5,2. Ne podnosi visoke temperature i sušu. Lako se razmnožava na način da se dugačke grane na vrhovima prekriju zemljom i kroz godinu dana će se na tom mjestu zakorijeniti i bujati će nove biljke.

Etimologija

Naziv roda Vaccinium pretpostavlja se da potječe od latinske riječi bacca (boba). Ime vrste uliginosum ukazuje na stanište močvarnih mjesta.[1]Na stranim jezicima nazivi su cranberry (eng.), ossicocco americano (tal.), canneberge à gros fruits (fr.), arándano rojo grande (špa.).

Upotreba

Svježi plodovi su neukusni, pomalo bljutavi, nedostaje im aroma i slatkoća. U prehrambenoj industriji se često koriste za pripremu soka, džemova i drugih proizvoda ili se suše te im se dodaje šećer. Plodovi sadrže vitamin C i antioksidanse, zbog antiseptičkih svojstva se u fitoterapiji tradicionalno koriste za poboljšanje zdravlja urinarnog trakta, kod upala bubrega ili mokraćnog mjehura.

Galerija fotografija

Pregled lokacija