Preskoči do glavnog sadržaja

Borovnica

Vaccinium

Karakteristike

Borovnica (Vaccinium) je rod listopadnih grmova iz porodice crnjuša (Ericaceae). Naraste oko 30 centimetara u visinu. Stabljike su uspravne, oštrih bridova. Listovi su jajoliki, sitno nazubljeni i smješteni na kratkoj peteljci. Cvjeta u svibnju i lipnju mnogobrojnim malim, bijelorozim, simpatičnim cvjetovima u obliku zvončića. Cvjetovi su dvospolni i oprašuju ih pčele. Vise pojedinačno na dršcima smještenim u pazušcima listova. Cvatu u svibnju i lipnju. Plodovi su tamnoplave, okrugle  i vrlo ukusne ukusne bobe. Sazrijevaju od lipnja do kolovoza.

Postoji nekoliko vrsta

  • šumska borovnica (Vaccinum myrtillus) – Kod nas raste samoniklo po listopadnim i crnogoričnim šumama, većinom u brdskim krajevima. Latinsko ime vrste myrtillus odnosi se vjerojatnost na sličnost plodova i listova s mirtom (Myrtus communis)[1]
  • američka borovnica (Vaccinium corymbosum) – Prirodno raste u južnoj i istočnoj Sjevernoj Americi. Naraste do 2 metra visine. Traži osunčani položaj.

Ime roda Vaccinium pretpostavlja se da potječe od latinske riječi bacca (boba).[2]

Uzgoj

Borovnici je potrebno humusno, vlažno i kiselo tlo kojemu je optimalna PH vrijednost 4-5.  Voli  osunčani ili polusjenovit položaj. Podnosi niske temperature te bez problema prezimi na -20 °C. Zbog plitkog korijena osjetljiva je na sušu te ju redovito zalijevamo.

Najbolje ju je posaditi od studenog do travnja na razmak od 80 cm među biljkama, odnosno 2,5 m među redovima. Orezujemo je nakon dvije godine. Koristimo gnojiva kisele reakcije. Svake godine dodajemo oko 10 cm malča od treseta i piljevine.

Upotreba

Ukusne bobice sakupljaju se ljeti i jedu svježe ili se suše na suncu ili umjetnoj toplini. Zbog antocijanina koji im daju plavu boju djelotvorni su za poboljšanje vida, a vjerujemo da prejedanje njima neće biti na odmet nikome.

Sakupljaju se i listovi prije sazrijevanja bobica. Oni se suše na suhom, sjenovitom i prozračnom mjestu. Koriste se za liječenje šećerne bolesti i mokraćnih kanala.

Od sjemenki borovnice pravi se biljno ulje. Ulje je vrlo skupocjeno, dobiveno je CO2 ekstrakcijom no može ga se koristiti u sićušnim količinama kao sastojak kompleksnijih mješavina. Dragocjeno je za regeneraciju kožu, bilo njege kože nakon sunčanja, za zrelu kožu ili jednostavno njegu kože općenito.

Galerija fotografija

Pregled lokacija