Zelenkasti vimenjak Platanthera chlorantha

Carstvo:
Red:
Asparagales
Porodica:
Vrsta:
Platanthera chlorantha
Sinonimi:
Orchis chlorantha Custer, Orchis montana auct., Orchis virescens Zollik., Platanthera montana Rchb. f.

Karakteristike

Zelenkasti vimenjak (Platanthera chlorantha (Custer) Rchb.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je uspravna, okruglasta, visoka 20-60 cm. Dva ili rjeđe tri lista smještena su pri osnovi stabljike, široki su, naglo suženi u malu peteljku, dugi 5-20 cm, široki 2-8 cm. Cvjetovi su dvospolni, mali, blijedozeleni, slabo su mirisni, po 10-30 cvjetova skupljeno je u uspravne valjkaste cvatove do 25 cm dužine. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je kapsula sa sjemenkama.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi. Raste pojedinačno na vlažnim, slabo bazičnim, neutralnim ili slabo kiselim tlima u svijetlim šumama i šikarama, od brdskog pojasa. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Latinski naziv roda Platanthera potječe od grčkih riječi platys (širok) i anthera (prašnica, fertilni dio prašnika). Ime vrste chlorantha ukazuje na zelene cvjetove,[2] potječe od grčkih riječi khloros (zelen) i anthos (cvijet). Domaći naziv vimenjak dan je zbog izduženih gomolja koji su nalik na životinjsko vime. Na stranim jezicima nazivi su greater butterfly-orchid (eng.), Grünliche Waldhyazinthe, Berg-Waldhyazinthe (njem.), platanthère à fleurs verdâtres, orchis verdâtre (fr.), platantera verdastra (tal.), satirión verde (špa.), zelenkasti vimenjak (slo.).

Upotreba

grlić samoniko – gomolji se koriste kao kod kaćuna, sakupljaju se najbolje nakon cvatnje, peku se, kuhaju ili koriste za izradu sluzavog napitka (salpea). u tu svrhu gomolji se drže potopljeni oko 3 min u vreloj vodi, zatim se osuše i samelju u brašno.

U prošlosti su se konzumirali gomolji koji su se termički obrađivali, sušili i mljeli u brašno ili nakratko prelili kipućom vodom te se tekućina zasladila i pila.[3] Danas zbog ugroženosti biljke njeno iskorištavanje više nije primjereno.

Galerija fotografija

Podijeli