Veliki pjegavi plavac Phengaris arion

Carstvo:
Koljeno:
Arthropoda
Red:
Lepidoptera
Porodica:
Vrsta:
Phengaris arion
Sinonimi:
Papilio arion L., Maculinea arion L., Glaucopsyche arion L.

Karakteristike

Veliki pjegavi plavac (Phengaris arion L.) je dnevni leptir iz porodice plavaca (Lycaenidae). Krila su sjajne plave boje, bijelog ruba, crnosmeđim pojasom i trakom blizu rubnom područja. Donja strana krila je siva do sivosmeđa, crnih pjega nalik na oči s bijelim obrubim. Rese su im bijele. Ženka se razlikuje od mužjaka prema jače izraženim crnim mrljama na prednjim krilima. Raspon krila im je oko 3,5-4 cm.

Razvoj leptira

Ženka polaže ukupno desetak jajašca pojedinačno na majčinu dušicu (Thymus serpyllum) ili origano (Origanum vulgare), na cvjetove koji se još nisu u potpunosti otvorili. Jajašca su zelenobijela, plosnata na polovima. Gusjenica je oker žuta, slabo ljubičasta, svijetlih uzdužnih pruga, glava je smeđe boje, duga 2 cm, vretenasta. Izlegne se nakon 7-10 dana, u početku živi na majčinoj dušici i hrani se njezinim cvjetovima i sjemenkama, nakon trećeg presvlačenja silazi s biljke a crveni mravi (Myrmica sabuleti, Myrmica scabrinodis) odnose je u mravinjak gdje se ona nastavlja hraniti njihovim ličinkama ili ju sami hrane misleći da je jedna od njihovih vrsta zahvaljujući kemijskom mimikrijom gusjenice. Kao gusjenica prezimljuje u mravinjacima i tamo se zakukulji. Kukuljica je zbijena, okrugla, žutosmeđa, izlegne se nakon 3 tjedna.

Leti od svibnja do kolovoza u jednoj generaciji. Odrasli leptiri hrane se cvjetnim nektarom.

Stanište

Rasprostranjen je na području gotovo cijele Europe izuzev krajnjeg sjevera i u Aziji sve do Kine i Japana. Raširen je na toplim i suhim mjestima obraslima travom, na livadama, travnjacima, šumskim proplancima od nizina  do 2000 m n. v. Zbog krhke karike kompleksnog životnog ciklusa koji uključuje prihvaćanje od strane mrava ugrožena je i zaštićena vrsta.[1]

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su large blue (eng.), Quendel-Ameisenbläuling, Thymian-Ameisenbläuling (njem.), azuré du serpolet (fr.), veliki mravljiščar (slo.), egavi mravnik (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli