Preskoči do glavnog sadržaja

Majčina dušica

Thymus serpyllum

Karakteristike

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) je trajni puzeći grmić iz porodice usnatica (Lamiaceae). Stabljike mogu biti uspravne ili prilegnute, okrugle ili četverokutaste, tanke su, guste, u donjem dijelu odrvenjele, narastu do 20 cm visine. Listovi su unakrsno nasuprotni, sitni, dugi 4-6 mm, široki 2-4 mm, jako variraju u obliku. Najčešće su okruglasto jajoliki ili lancetasti, na vrhu zaokruženi, čitava ruba, kožasti, goli ili na rubovima osnove trepljasti, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su sitni, dvospolni, aromatični i ugodna mirisa, smješteni su u okruglastim cvatovima  na vrhovima ogranaka. Čine ih dvousnata, zvonasta čaška duga oko 4 mm koja ima trepljaste zupce. Vjenčić je dvousnat, svijetloružičasti ili rjeđe bijeli, donja usna je trodijelna i srednji režnja je veći od bočnih. Prašnici i njuška tučka strše van cvjetova. Cvate od svibnja do rujna. Plod je kalavac koji se raspada na 4 okruglasta plodića.

Medenje

Dobra je medonosna biljka i pčele ju rado posjećuju sakupljajući nektar i pelud. Na 1 ha površine mogu sakupiti 180 kg meda. Med je žućkaste boje i vrlo cijenjen, ugodna mirisa i okusa. Nakon kristaliziranja postane tamnosivkast.[1] [2]

Klima i stanište

Raste samoniklo po suhim i sunčanim mjestima često u velikim skupinama. Nalazimo je uz rubove šuma i putova, na suhim obroncima, livadama, pašnjacima i na stjenovitim terenima planinskih područja do 1700 m nadmorske visine. Izbjegava sjenovito i vlažno mjesto. Zbog dubokog korijena i kožastih listova vrlo dobro podnosi sušu. Razmnožava se sjemenom.

Kao krmna biljka je od slabe vrijednosti.

Etimologija

Latinsko ime roda Thymus potječe od grčke riječi thymon (hrabrost) i navodi se da kako su se vojnici kupali u vodi s majčinom dušicom da bi ojačali.[3] Prema drugom izvoru potječe od grčke riječi thyo (žrtvujem), zbog korištenja danas nepoznate biljke kod obreda žrtvovanja. Ime vrste serpyllum znači puzajuć.[4] Na stranim jezicima poznata je kao wild thyme, creeping thyme (eng.), Sand-Thymian (njem.), serpol (špa.), thym serpolet (fr.), serpillo, timo selvatico (tal.), materina dušica (slo.).

Upotreba

Nadzemnu biljku beremo od svibnja do rujna, dakle neposredno prije i  za vrijeme cvatnje. Ne čupamo je već režemo škarama ili srpom jer su ljekoviti list i cvijet, ne korijen i odrvenjele grančice. Pažljivo je sušimo na sjenovitom i prozračnom mjestu, pri čemu pazimo da biljku što manje diramo jer cvjetovi i listovi vrlo lako otpadaju sa suhih grančica. Svježa biljka sadrži oko 40-50 mg% vitamina C, osušena biljka sadrži oko 0,6% eteričnog ulja (većinom cineol, timol).[5]

Nadzemna biljka, svježa ili osušena, služi kao začin povrću, salatama, umacima, juhama i slično. Neutralizira masna jela.

Osim kao začin koristi se za čaj. Djeluje protubakterijski, protuvirusno, protuupalno. Zbog antibakterijskog djelovanja koristimo je kod upale zubnog mesa ili afti kao i kod bakterijskih upala mjehura. Olakšava izlučivanje sluzi, ima jaku moć dezinfekcije zbog čega je dobra kod kašlja, bronhalnog katra, crijevnih bolesti, kao i kod jačanja želuca i živaca.

Djeluje i kao fungicid.[6]

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
-
Svibanj
V
-
Lipanj
VI
-
Srpanj
VII
cvijet
listovi
Kolovoz
VIII
cvijet
listovi
Rujan
IX
-
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija