Preskoči do glavnog sadržaja

Velika sasa

Pulsatilla grandis

Karakteristike

Velika sasa (Pulsatilla grandis Wender.) je trajna zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljika je uspravna, dlakava, visoka 5-40 cm. Podanak je snažan i okomit. Prizemni listovi skupljeni su u rozetu, nalaze se na dugoj peteljci, dvostruko ili trostruko su urezani na režnjeve a stvaraju se nakon cvatnje. Cvjetovi su pojedinačni i samo je jedan cvijet na vrhu stabljike, krupni su, zvonasti, veliki 6-8 cm, prekriveni srebrnastim dlakama. Ocvijeće čini 6 ljubičastih, dlakavih listića dužine oko 3 cm. Prašnici su žuti i mnogobrojni, tučaka ima više i sadrže po jedan sjemeni zametak. Cvate u ožujku i travnju. Plodovi su duguljasti i plosnati, imaju 4-5 duge dlakave vitice.

Stanište

Rasprostranjena je u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Raste na vapnenastom tlu siromašnim dušikom. Rijetka je vrsta i strogo je zaštićena.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Pulsatilla potječe od riječi pulsatio (udaranje, guranje). Na stranim jezicima nazivi su greater pasque flower (eng.), Große Kuhschelle, Große Küchenschelle, Groß-Küchenschelle (njem.), velikonočnica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija