Gorska sasa Pulsatilla montana

Carstvo:
Red:
Ranunculales
Porodica:
Vrsta:
Pulsatilla montana
Sinonimi:
Anemone balkana Gürke, Anemone montana Hoppe

Karakteristike

Gorska sasa (Pulsatilla montana (Hoppe) Rchb.) je zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljika je uspravna, obrasla vunastim dlakama, visoka 10-30 cm. Listovi su trodijelni, dvostruko perasti, pilastih rubova, nalaze se na dugoj peteljci. Cvjetovi su pojedinačni, zvonasti, veliki 2,5-6 cm, često vise, nalaze se na vrhu dugih stapki. Sastavljeni su od dlakavih, jajastih lapova koje su unutrašnjosti bijeli a vani ljubičasti ili crvenkasti. Prašnici su žuti i mnogobrojni. Cvate od ožujka do svibnja. Plodovi su duguljasti, dlakavi, imaju dlakavu viticu dugu do 5 cm.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, raste na livadama i kamenitim travnjacima pretplaninskih područja. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Pulsatilla potječe od riječi pulsatio (udaranje, guranje). Ime vrste montana ukazuje na planinska staništa. Na stranim jezicima nazivi su mountain pasque flower 8eng.), Berg-Kuhschelle, Berg-Küchenschelle (njem.), pulsatille des montagnes (fr.), pulsatilla comune, fior di Pasqua (tal.), gorski kosmatinec (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli