Valerijana Valeriana officinalis

Carstvo:
Red:
Dipsacales
Vrsta:
Valeriana officinalis
Sinonimi:
Valeriana exaltata J. C. Mikan

Karakteristike

Valerijana ili ljekoviti odoljen (Valeriana officinalis L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kozokrvnica (Caprifoliaceae). Stabljika je uspravna, u gornjem dijelu razgranata, uzdužno izbrazdana, šuplja, naraste do dva metra visine. Podanak je valjkast, dužine i debljine oko 2-3 cm, s dužim bočnim korijenjem. Glavni listovi stvaraju se u podnožju stabljike gdje tvore rozetu, dugački su i neparno perasti, sastavljeni od 7-23 golih i sjajnih lisaka s rijetko nazubljenim rubovima. Listovi na stabljici su nasuprotni i u gornjem dijelu već su znatno manji. Cvjetovi su dvospolni, mirisni, stvaraju se na vrhovima stabljika skupljeni u paštitaste cvatove. Čaška je građena od 5 lapova, vjenčić je ljevkast, dug oko 2-8 mm, ima 5 nejednakih, tupih režnjeva bijele ili svijetloružičaste boje. Prašnika ima tri, bijeli su do svijetlo purpurni, izviru iz cvjetova. Cvate u lipnju i srpnju. Plod je oko 2-4 mm dug oraščić s papusom.

Stanište

Rasprostranjena je na području Europe i sjeverne Azije. Staništa su joj sjenovita i vlažna mjesta šuma, močvara, raste uz kanale, potoke. Uzgaja se i kao ljekovita biljka. Može se uzgojiti sjetvom sjemena u proljeće ili dijeljenjem rizoma u kasno ljeto. Biljkama odgovara vlažna i bogata zemlja, te polusjenovito ili sjenovito mjesto.

Dobra je i kao medonosna biljka, pčelama daje nektar, no peluda nema.

Etimologija

Ime roda Valeriana potječe od latinske riječi valere (biti zdrav), zbog ljekovite upotrebe biljke.[1] Ime vrste officinalis uobičajen je naziv vrste za istaknutu ljekovitu biljku u rodu.

Na stranim jezicima nazivi su garden valerian, garden heliotrope, all-heal (eng.), Echter Baldrian (njem.), valériane des collines, valériane à petites feuilles (fr.), valeriana comune (tal.), valeriana común, valeriana de las boticas, valeriana medicinal (špa.), valeriana (port.), baldrijan, zdravilna špajka (slo.).

Upotreba

U rano proljeće ili u jesen se vade rizomi stabljika koje su stare barem dvije godine. Operu se, očiste i pažljivo suše. Miris im je karakterističan, vrlo snažan i neugodan. Koriste se za smirivanje živčanog sustava, kod histerije i nesanice.

  • 2-3 g prelije se šalicom kipuće vode, ostavi da odstoji 15 min i procijedi. Pije se 2-3 puta dnevno.

Galerija fotografija

Podijeli