Preskoči do glavnog sadržaja

Planinski odoljen

Valeriana montana

Karakteristike

Planinski odoljen (Valeriana montana L.) je višegodišnja biljka iz porodice kozokrvnica (Caprifoliaceae). Stabljika je uspravna ili uzdižuća, cilindrična, zelena ili ljubičastosmeđa, visoka 20-60 cm visine. Listovi su nasuprotni, ovalni, zaobljeni, cjeloviti rubova, sjajni, dlakavi ili goli. Donji listovi imaju peteljke duge 5-10 cm, listovi na stabljici su sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, mali, gusto skupljeni u široke gronjaste cvatove. Čaška je građena od 5 lapova, vjenčić je dug oko 0,5 cm, ima 5 bijelih ili svijetloružičastih režnjeva. Prašnika ima 3, bijeli su i strše van cvjetova. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je ovalan i gladak, velik 3-4 mm.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi. Raste na polusvijetlim staništima, između stijena i kamenja, u grmlju, na svježim tlima bogatim kalcijem, od više gorskog do planinskog pojasa.

Etimologija

Naziv roda Valeriana potječe od latinske riječi valere (biti zdrav), zbog ljekovite upotrebe prave valerijane (Valeriana officinalis).[1] Ime vrste montana ukazuje na planinska staništa. Na stranim jezicima nazivi su dwarf valerian (eng.), Berg-Baldrian (njem.), valériane des montagnes (fr.), valeriana montana (tal), valeriana mayor (špa.), gorska špajka (slo.).

Galerija fotografija