Preskoči do glavnog sadržaja

Uskolisni strupnik

Scrophularia canina

Karakteristike

Uskolisni strupnik (Scrophularia canina L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice strupnikovica (Scrophulariaceae). Stabljika je uspravna ili povijena, bridasta i gola, busenastog rasta, visoka 20-70 cm. Listovi su nasuprotni, dugi 1-8 cm, goli, donji listovi su dvostruko perasto razdijeljeni i nalaze se na peteljci dugoj do 4 cm, gornji listovi su jednostavno razdijljeni ili cjeloviti. Cvjetovi su pojedinačni, mnogobrojni, skupljeni u rahle metličaste cvatove na vrhu stabljike. Čaška je široko zvonasta i ima 5 širokih režnjeva kožičastih rubova. Vjenčić je velik oko 5 mm, ljubičastosmeđe do bijele boje, gornja usna vjenčića je kraća od polovice cijevi vjenčića a duža je od donje usne. Prašnika ima 4, vire iz cvjetova, bijele su boje sa ljubičastim anterama. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je kuglasta, gola kapsula veličine oko 5 mm s kratkim šiljkom, sadrži sitne, smeđecrne, bradavičaste sjemenke.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj i srednjoj Europi, u Maloj Aziji i sjevernoj Africi. Staništa su mu sunčana mjesta, siromašna, šljunkovita i pješčana tla, raste na pašnjacima i kamenjarskim travnjacima od nizina do 1500 m nadmorske visine.

Etimologija

Latinsko ime roda Scrophularia potječe od riječi scrophulae (škrofula – natečena žlijezda) jer su neke biljke obitelji Scrophulariaceae tradicionalno liječile bolesti limfnog sustava. Ime vrste canina potječe od latinske riječi canis (pas), što kao ime vrste često označava mnogobrojnost biljaka ili manje vrijedan oblik.[1] Na stranim jezicima nazivi su Hunds-Braunwurz (njem.), scrofulaire des chiens (fr.), scrofularia comune, ruta canina (tal.), ruda canina (špa.), pasja črnobina (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija