Preskoči do glavnog sadržaja

Proljetni strupnik

Scrophularia vernalis

Karakteristike

Proljetni strupnik (Scrophularia vernalis L.)  je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice strupnikovica (Scrophulariaceae). Stabljika je uspravna, šuplja, oštro četverobridna, gusto prekrivena stršećim, žljezdastim dlakama, visoka 30-80 cm. Listovi su jednostavni, svijetlozeleni, široko jajoliki, pustenasti. Cvjetovi su žućkastozeleni, nalaze se na kratkim peteljkama, gusto su skupljeni u cvatove na vrhu stabljike. Cvate od travnja do srpnja. Plod je kapsula dužine 8-10 mm koja sadrži brojne nepravilno ovalne, crvenkastosmeđe sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi. Raste na polusjenovitim mjestima, na hranjivim, svježim ili vlažnim tlima umjereno kisele reakcije, u listopadnim šumama i šikarama od nizina do gorskog pojasa.

Etimologija

Latinsko ime roda Scrophularia potječe od riječi scrophulae (škrofula – natečena žlijezda) jer su neke biljke obitelji Scrophulariaceae tradicionalno liječile te bolesti.[1]  Ime vrste vernalis znači proljetni. Na stranim jezicima nazivi su yellow figwort (eng.), Frühlings-Braunwurz (njem.), scrofulaire de printemps (fr.),  scrofularia gialla (tal.), spomladanska črnobina (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija