Preskoči do glavnog sadržaja

Stoglavka

Lyophyllum decastes

Karakteristike

Stoglavka (Lyophyllum decastes (Fr.) Singer) je jestiva gljiva iz porodice Lyophyllaceae. Klobuk je svijetlosiv do smeđ, u početku polukuglast i ispupčen, kasnije raširen i spljošten, jako podvijenog ruba, u sredini ima tupo ispupčenje, gladak, mesnat, po suhom vremenu sjajan i svilenast, širok 5-10 cm. Listići su bjelkastosivi, kasnije okerastocrveni, gusti i tanki, srednje široki, prirasli na stručak ili se malo spuštaju. Stručak je bijel, valjkast, čvrst, pun, zakrivljen, malo ekscentričan, u donjem dijelu zadebljan i međusobno srastao s drugim stručcima, visok 5-15 cm, promjera 5-15 mm. Meso je bijelo, debelo, žilavo, ugodnog mirisa. Spore su okrugle, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Staništa su listopadne šume (bukva, hrast), raste u busenima na humusnom tlu ljeti i u jesen.

Etimologija

Ime vrste decastes potječe od latinske riječi decem (broj 10), zbog busenastog rasta. Na stranim jezicima nazivi su fried chicken mushroom, clustered domecap (eng.), Büschelige Rasling, Braune Rasling (njem.), lyophylle en touffes, tricolome agrégé (fr.), rjavi zajček (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, vrlo dobre kvalitete. Može se konzervirati.

Galerija fotografija

Pregled lokacija