Hrskavica Lyophyllum loricatum

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Porodica:
Vrsta:
Lyophyllum loricatum
Sinonimi:
Agaricus loricatus Fr., Lyophyllum loricatum (Fr.) Kühner, Tricholoma loricatum (Fr.) Gillet

Karakteristike

Hrskavica ili tvrdokožna sraštenica (Lyophyllum loricatum (Fr.) Kühner ex Kalamees) je jestiva gljiva iz porodice LyophyllaceaeKlobuk je tamnosmeđ, u početku izbočen, kasnije postane raširen, uleknut, podvijenog i svjetlijeg ruba, kožica je tvrda i smežurana, širok 3-7 cm. Listići su bijeli, kasnije žućkasti, jako gusti, uski, nejednako dugi, prirasli na stručak ili ponekad malo silazeći. Stručak je bjelkast, u donjem dijelu sivosmeđ i tanji, ponekad i zakrivljen, spojen s drugim stručcima, jako je tvrd, valjkast, visok 5-10 cm, promjera 5-10 mm. Meso je bijelo, tvrdo i žilavo, bez izraženog mirisa, okus je slatkast, kasnije gorak. Spore su okruglaste, staklaste, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Često je gljiva, raste pojedinačno ili češće u velikim skupinama u kasno ljeto i tijekom jeseni. Raste na travnjacima ispod listopadnih i crnogoričnih šuma, u parkovima i vrtovima.

Upotreba

Jestiva je gljiva, vrlo kvalitetna i ukusna. Može se i kiseliti u octu i ulju, te sušiti.

Galerija fotografija

Podijeli