Preskoči do glavnog sadržaja

Srcoliki čopotac

Neottia cordata

Karakteristike

Srcoliki čopotac (Neottia cordata (L.) Rich) je trajna zeljasta biljka iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je jednostavna, uspravna, vitka, nježna, zelena ili crvenkastosmeđa, malo dlakava u gornjem dijelu, visoka 10-25 cm. Podanak je puzajuć i tanak. Dva su lista smještena malo iznad osnove, skoro su nasuprotni, široko su jajoliki do trokutasti, sjajni, na naličju plavkastozeleni, cjelovitih i valovitih rubova, na vrhu jako kratko ušiljeni, dugi 1,5-3 cm, široki 1-2,5 cm. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni, nisu mirisni, zeleni su ili tamnoljubičasti, mali, promjera 5-10 mm, nalaze se na kratkoj peteljci, skupljeni su po 5-10 u rastresite cvatove. Medna usna je trorežnjasta i srednji dio je rascijepan. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je tobolac koji sadrži veći broj sjemenki dužine oko 5 mm.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste pojedinačno ili u skupinama na sjenovitim mjestima u šumama, na vlažnim, humusnim tlima. Rijetka je vrsta i strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Naziv roda Neottia potječe od grčke riječi neottia (gnijezdo), zbog izgleda rizoma koji podsjećaju na gnijezdo. Ime vrste cordata potječe od latinske riječi cor (srce), ukazuje na srcolik oblik listova.[2] Na stranim jezicima nazivi su lesser twayblade, heartleaf twayblade (eng.), Herz-Zweiblatt (njem.), listère cordée, listère à feuilles cordées (fr.), listera minore (tal.), srčastolistni muhovnik (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija