Preskoči do glavnog sadržaja

Šumska kokoška

Neottia nidus-avis

Karakteristike

Šumska kokoška (Neottia nidus-avis (L.) Rich.) je trajna zeljasta biljka iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je uspravna, smeđa, debela, žljebasta,  gola ili u gornjem dijelu dlakava, obavijena sa 4-5 ljuskavih listića, visoka 20-35 cm. Podanak je horizontalan, ima gusto isprepleteno, gnjezdasto, kratko i debelo korijenje. Cvjetovi su dvospolni, mali, dugi 1,5-2 cm, ugodna mirisa na med, skupljeni u cvatove u gornjem dijelu stabljike. Medna usna je dvokrpasta, duga 0,5-1 cm, ostruge nema. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je poluuspravna, eliptična, bridasta kapsula koja sadrži mnoštvo sitnih sjemenki.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji. Staništa su joj svijetle listopadne šume (bukva, hrast kitnjak, obični grab), rjeđe u crnogoričnim šumama (crni bor, smreka). Raste na svježim, humusnim, rastresitim tlima od slabo bazične do slabo kisele reakcije, od gorskog do pretplaninskih pojasa. Strogo je zaštićena vrsta.[1]

Saprofit je koji živi u mikorizi s gljivicom Rhizoctonia neottiae, gljivica joj pomaže crpiti hranjive tvari a zauzvrat se hrani njenim ugljikohidratima.

Etimologija

Naziv roda Neottia potječe od grčke riječi neottia (gnijezdo), zbog izgleda rizoma koji podsjećaju na gnijezdo. Ime vrste nidus-avis znači gnijezdo ptice, potječe od latinskih riječi nidus (gnijezdo) i avis (ptica).[2] Na stranim jezicima nazivi su bird’s-nest orchid (eng.), Vogel-Nestwurz (njem.), néottie nid d’oiseau (fr.), nido d’uccello (tal.), rjava gnezdovnica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija