Sobni javor Abutilon

Carstvo:
Red:
Malvales
Porodica:

Karakteristike

Sobni javor ili sobni sljez (Abutilon sp.) je rod biljaka iz porodice sljezova (Malvaceae). Postoji ovisno o autorima oko 150 vrsta koje rastu kao zimzeleni grm. Potječe iz tropskih krajeva Južne Amerike (Brazil, Argentina). Listovi su s peteljkama i nazubljeni. Veći crvenkasti cvjetovi zvonolikog su oblika, smješteni su u pazušcima listova i vise na peteljkama. Cvatu od svibnja do listopada.

Uzgoj

Razmnožavanje vršimo pomoću reznica uzetima u proljeće ili sjemenom. Odgovara mu lagana polusjena ljeti kao zaštita od jake i direktne sunčeve svjetlosti a zimi ga držimo na svijetlom mjestu niže temperature. Otporan je na hladne temperature do -10°C. Potrebno mu je dosta vlage te ga kroz proljeće i ljeto zalijevamo obilno. Ponekad zbog jake promjene temperature u proljeće dolazi do odbacivanja listova.

Etimologija

Za latinsko ime roda Abutilon pretpostavlja se da potječe od arapske riječi abu tilon, što znači indijski sljez. Prema drugom izvoru složenica je grčkih riječi (ne, prefiks suprotnog značenja), bous (govedo), tilos (proljev) jer se jedna vrsta upotrebljavala kao sredstvo kod proljeva goveda.[1]

Galerija fotografija

Podijeli