Preskoči do glavnog sadržaja

Slonovo uho

Begonia erythrophylla

Karakteristike

Slonovo uho (Begonia erythrophylla) je zeljasta trajnica iz bogate porodice begonija (Begoniaceae). Naraste do 30 cm visine, uključujući i visinu cvijeta. Rizom je puzavi, mesnati i iz njega se stvaraju stapke prekrivene crvenim dlačicama. Listovi su srcoliki, cjeloviti i podsjećaju na listove lopoča samo što plivaju u zraku. S gornje strane tamnozelene su boje, dok gledano s donje strane, posebno prema svjetlosti, vidljiva je zanimljiva nijansa crvene boje i svijetle žile koje se ističu iz središta. Cvjetovi su mali, bijeli i javljaju se na dugačkim stapkama tijekom zime.

Uzgoj

Razmnožavanje je moguće izdancima, listom, dijeljenjem rizoma i sjemenjem. Uzgajamo je kao sobnu biljku te kroz cijelu godinu držimo na istoj poziciji. Odgovara joj svjetlost, no najbolje ne direktna sunčeva svjetlost. Snažne sunčeve zrake mogu spaliti listove.

Sve begonije kako potječu iz tropskih krajeva obožavaju vlažnu zemlju. No, i uz minimalno zalijevanje, slonovo uho je uistinu zahvalna sobna biljka. Povremeno stari listovi gube svoju boju i suše se. Tada ih otkidamo kako bi drugim listovima, koji se cijelo vrijeme stvaraju, pružili mjesto za razvoj.

U našem uzgoju, begonija cvjeta u siječnju. Puno malih cvjetića na dugačkim stapkama tvore skupine koje visoko izranjaju iznad biljke. Iako biljku nismo nikada gnojili (možda bi, doduše, bilo dobro) uz nikakvu njegu, tek uz rijetko zalijevanje vodom, raste odlično.

Etimologija

Latinski naziv roda Begonia dao je francuski botaničar Charles Plumier (1646. – 1704.) u čast francuskog guvernera i strastvenog kolekcionara biljaka Michela Bégona (1638. – 1710.). Ime vrste erythrophylla složenica je grčkih riječi eruthros (crven) i phylla (list). Na stranim jezicima nazivi su beefsteak begonia (eng.), rdečelistna begonija (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija