Preskoči do glavnog sadržaja

Sivoplava vlasulja

Festuca glauca

Karakteristike

Sivoplava vlasulja (Festuca glauca Vill.) je je trajna zeljasta biljka iz porodice trava (Poaceae). Listovi su uspravni do povijeni, igličasti, imaju izraženih devet žila. Cvjetovi su svjetlozeleni s ljubičastim nijansama, neugledni, nalaze se na vrhu stabljika koje se izdižu iznad listova do 50 cm visine. Cvate u svibnju i lipnju.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u nekim zemljama uključujući sjeveroistočnu Španjolsku, sjeverozapadnu Italiju, jug Francuske i Švicarsku. Uzgaja se kao ukrasna biljka u cvjetnjaku i vrtu. Sivkastoplava boja listova ugodna je oku i može pružiti zanimljivi kontrast drugim biljkama. Može se koristiti kao biljka za sadnju uz rubove cvjetnjaka ili staza, kao pokrivač za male površine ili radi naglaska u kamenjaru. Dobro se kombinira i s drugim ukrasnim travama.

Najbolje uspijeva u dobro dreniranim tlima, jer se u tlima koja zadržavaju vlagu ne razvija dobro. Podnosi suha zemljišta i tla koja su siromašna hranjivim tvarima. Ne traži puno orezivanja. Idealno je saditi je na sunčanim mjestima kako bi se postigla najizraženija boja listova, iako uspijeva i na mjestima s blagom sjenom.

Zimi se preporuča rezanje biljke na 40 mm iznad tla kako bi se odstraniti mrtvi listovi. Razmnožavanje je lako raditi dijeljenjem, što se radi također za vrijeme zimskog mirovanja vegetacije. S obzirom na to da biljke počinju odumirati u unutrašnjem dijelu, poželjno je dijeljenje ili obnavljanje i pomlađivanje biljke svake 2-3 godine kako bi izgledala uredno. Razmnožavanje je također moguće sjetvom sjemena.

Etimologija

Naziv roda Festuca latinska je riječ za travu. Ime vrste glauca koristi se za označavanje sivkastozelene boje, što se ovdje odražava na listove. Na stranim jezicima nazivi su blue fescue (eng.), Blauschwingel (njem.), fétuque glauque, fétuque bleue (fr.), festuca azzurra (tal.), modra trava (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija