Preskoči do glavnog sadržaja

Sibirska karagana

Caragana arborescens

Karakteristike

Sibirska karagana (Caragana arborescens Lam.) je trajna listopadna biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Raste kao grm ili niže stablo, uspravnog je rasta, naraste do 6 m visine te 4 m širine. Korijenski sustav je vrlo dobro razvijen. Kora je maslinastozelena do sivosmeđa, mladi izboji su u početku dlakavi, kasnije ogole. Listovi su naizmjenični, tamnozeleni, bodljikavih vrhova, parnoperasti, čine ih 8-12 izduženih, mirisnih liski. Cvjetovi su žuti, mnogobrojni. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je do 5 cm duga, crvenkasta mahuna koja sadrži 3-4 sjemenke, dozrijeva u srpnju.

Dobra je medonosna biljka, med je ugodnog okusa, bistar.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u sjeveroistočnoj Aziji. Uzgaja se u parkovima kao pojedinačan primjerak, može se saditi kao živica. Odgovara joj sunčano staništo i umjereno plodno, dobro drenirano tlo. Skromnih je zahtjeva, uspijeva na siromašnom tlu, dobro podnosi sušu, posolicu te gradska onečišćenja zraka, dobro podnosi nalete vjetra te se može služiti kao vjetrobran. Vrlo je otporan na hladne temperature. Zbog razgranatog korijena korisna je za spriječavanje erozije tla te obogućuje tlo jer kvržicama na korijenju veže dušik iz zraka. Brzog je rasta.

Razmnožava se sjemenom, nezrelim reznicama i cijepljenjem. Sjeme zadržava klijavost oko 3 godine, sije se početkom proljeća u vlažno tlo.

Stvoreni su razni kultivari kao ‘Lorbergii‘ koji ima ovješene grane i usko rasperjane listove, ‘Pendula‘ također ima ovješene grane.

Etimologija

Ime vrste arborescens znači grmast. [1] Na stranim jezicima nazivi su Siberian peashrub, Siberian pea-tree (eng.), Gemeine Erbsenstrauch, Gewöhnlicher Erbsenstrauch (njem.), caraganier de Sibérie (fr.), drevesasta karagana (slo.).

Upotreba

Sjemenke su jestive, potrebno ih je prokuhati prije jela jer sirove uzrokuju probavne tegobe. Jestivi su i cvjetovi, dodaju se salatama.

Galerija fotografija

Pregled lokacija