Rožac Cerastium tomentosum

Carstvo:
Red:
Caryophyllales
Vrsta:
Cerastium tomentosum

Karakteristike

Pustenasti rožac (Cerastium tomentosum L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Listovi su sivi, jajoliki i poprilično sitni. Rastu bez peteljke i cjelovitih su rubova. Cvijet je bijele boje, zvjezdast sa po pet po sredini malo zarezanih latica, promjera je 1,5 i visine 15 cm. Pogodan je za sadnju u kamenitim vrtovima ili kao obrub gredice. Iznimno se brzo širi po tlu te se ne preporuča za sadnju na manjim površinama.

Etimologija

Latinski naziv roda Cerastium potječe od grčke riječi keras (rog), zbog dozrelih plodnih čahura savijenima poput roga.[1] Na stranim jezicima nazivi su snow-in-summer (eng.), Filzige Hornkraut (njem.), céraiste cotonneux, céraiste corbeille d’argent, céraiste argenté, céraiste tomenteux (fr.), peverina tomentosa (tal.), polstena smiljka (slo.).

Uzgoj

Rožac uzgajamo iz sjemena u proljeće. Sijemo ga u posudice, vrlo brzo proklija. Biljke presađujemo u svibnju na gredicu. Jako se brzo širi te ga je dobro svake godine podijeliti na nekoliko dijelova. Kod dijeljenja korijenovog busena možemo uzeti samo mali dio biljke s dobro razvijenim korijenom jer se brzo širi. Posadimo ga u dobro drenirano tlo.

Pogoduje mu izravno sunce. Uspijeva na gotovo svakom tipu tla, tolerira i loše zemljište, važno da je dobro drenirano. Loša drenaža može dovesti do truleži korijena. Ljeti ga zalijevamo uz korijen, nikako po listovima. Zimi zalijevanje nije potrebno.

Ukoliko listovi počnu stariti, te izgube karakterističnu sivkastu boju biljku možemo orezati tako da ostane tek nekoliko centimetara iznad tla, vrlo brzo će se omladiti.

S obzirom na to da je invazivna biljka nije potrebno gnojenje, jer bi se time situacija dodatno pojačala. Iznimno je otporna i nezahtijevna biljka, nema ozbiljnih štetočina i bolesti.

Galerija fotografija

Podijeli