Klupčasti rožac Cerastium glomeratum

Carstvo:
Red:
Caryophyllales
Vrsta:
Cerastium glomeratum
Sinonimi:
Cerastium apetalum Dumort., Cerastium brachycarpum Stapf, Cerastium viscosioides P. Candargy, Cerastium vulgatum L.

Karakteristike

Klupčasti rožac (Cerastium glomeratum Thuill.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Stabljika je dlakava, niskog rasta, visine 5-30 cm. Listovi su nasuprotni, jajoliki ili eliptični, dugi 2-3 cm, sjedeći, gusto prekriveni dlačicama. Cvjetovi su dvospolni, gusto skupljeni u razgranate cvatove, pet bijelih latica su na vrhu rascijepane, listića čaške ima pet, dlakavi su, zelenkasti i ponekad na vrhu tamnocrvenkasti, prašnika je obično 10. Cvate od ožujka do listopada. Plod je tvrda čahura koja sadrži mnogo sjemenki.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Aziji, unešena je i u druge dijelove svijeta. Raste na polusjenovitim ili sunčanim mjestima, na vlažnim zemljištima bogatim dušikom. Čest je korov na vrtu i oranicama.

Etimologija

Latinski naziv roda Cerastium potječe od grčke riječi keras (rog), zbog plodova koji su savijeni poput roga. Ime vrste glomeratum znači klupčast, kuglast.[1] Na stranim jezicima nazivi su sticky mouse-ear chickweed, clammy chickweed (eng.), Knäuel-Hornkraut, Knäuelblütiges Hornkraut (njem.), céraiste aggloméré (fr.), oreja de ratón (špa.), klobčasta smiljka (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli