Preskoči do glavnog sadržaja

Klupčasti rožac

Cerastium glomeratum

Karakteristike

Klupčasti rožac (Cerastium glomeratum Thuill.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Stabljika je dlakava, niskog rasta, visine 5-30 cm. Listovi su nasuprotni, jajoliki ili eliptični, dugi 2-3 cm, sjedeći, gusto prekriveni dlačicama. Cvjetovi su dvospolni, gusto skupljeni u razgranate cvatove, pet bijelih latica su na vrhu rascijepane, listića čaške ima pet, dlakavi su, zelenkasti i ponekad na vrhu tamnocrvenkasti, prašnika je obično 10. Cvate od ožujka do listopada. Plod je tvrda čahura koja sadrži mnogo sjemenki.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Aziji, unešena je i u druge dijelove svijeta. Raste na polusjenovitim ili sunčanim mjestima, na vlažnim zemljištima bogatim dušikom. Čest je korov na vrtu i oranicama.

Etimologija

Latinski naziv roda Cerastium potječe od grčke riječi keras (rog), zbog plodova koji su savijeni poput roga. Ime vrste glomeratum znači klupčast, kuglast.[1] Na stranim jezicima nazivi su sticky mouse-ear chickweed, clammy chickweed (eng.), Knäuel-Hornkraut, Knäuelblütiges Hornkraut (njem.), céraiste aggloméré (fr.), oreja de ratón (špa.), klobčasta smiljka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija