Pustenasti čičak Arctium tomentosum

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Vrsta:
Arctium tomentosum
Sinonimi:
Arctium bardana Willd., Arctium leptophyllum Klokov, Lappa arctium Hill, Lappa tomentosa (Mill.) Lam.

Karakteristike

Pustenasti čičak (Arctium tomentosum Mill.) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, razgranata, duboko izbrazdana, dlakava, zelena ili crvenkaste nijanse, naraste do 150 cm visine. Korijen je dobro razvijen. Listovi su jednostavni, cjeloviti i valovitih rubova, na licu zeleni i glatki, naličje je bjelkasto i prekriveno vunastim dlakama. Prizemni listovi su veliki, dugi do 40 cm i nalaze se na peteljkama dugim 10-15 cm, listovi na stabljici su naizmjenični, lancetasti i sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni u okruglaste cvatove velike 15-25 mm koji su paučinasto vunenasti, obrasle su kukičastim listićima i imaju ljepljivi ovoj. Nalaze se na vrhovima stabljika skupljeni u gronjaste cvatove. Cvate od srpnja do rujna. Plod je ahenij s papusom.

Dobra je medonosna biljka, pčelama daje nektar i pelud. Med je tamnocrvenkast, snažnog mirisa.[1]

Stanište

Rasprostranjen je u Europi i Aziji, u Sjevernu Ameriku je unešen i smatra se udomaćenom. Raste na sunčanim prostorima, na svježim tlima bogatim dušikom i kalcijem, nalazimo je na zapuštenim mjestima, na nasipima, uz putove i živice. Dobro podnosi sušu. Razmnožava se sjemenom. Zaštićena je biljka.

Etimologija

Latinsko ime roda Arctium moguće da potječe od grčke riječi arktos (medvjed), vjerojatno zbog vunastog izgleda biljke. Ime vrste ukazuje na teksturu biljke nalik na filc.[2]  Na stranim jezicima nazivi su woolly burdock, downy burdock (eng.), Filz-Klette, Wollkopf-Klette (njem.), bardane tomenteuse, poilue (fr.), bardana lanuta (tal.), volnati repinec (slo.).

Upotreba

Jestiv je korijen, mladi izdanci i listovi, isto kao i obični čičak (Arctium lappa).[3]

Galerija fotografija

Podijeli