Preskoči do glavnog sadržaja

Prkos

Portulaca grandiflora

Karakteristike

Prkos (Portulaca grandiflora Hooker) je jednogodišnja zeljasta cvjetnica iz porodice tušnjeva (Portulacaceae). Stabljika je plavkastozelena, polegnuta i razgranata od osnove. Listovi su mekani, mesnati i igličasti, nalaze se na peteljkama i narastu oko 2 centimetra u dužinu. Cvjetovi su krupni, raznolikih boja – mogu biti bijele, žute, narančaste, ružičaste ili crvene boje. Promjera su 2-4 centimetra, u unutrašnjosti su često bijeli te nose izražajne prašnike. Cvatu od lipnja do listopada, otvaraju se ujutro a zatvaraju u sumrak ili za oblačnih dana. Posjećuju ih pčele koje sakupljaju nektar i pelud.

Stanište i uzgoj

Potječe iz Latinske Amerike, kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka. Razmnožava se sjemenom. Traži obilje sunca i topline. Otporna je biljka, izvrsno podnosi jake žege. Najviše joj odgovaraju siromašna pjeskovita tla.

Sijemo je od ožujka do svibnja, s tim da se u ožujku sije u zatvorenom prostoru a u svibnju, nakon zadnjeg mraza, izravno u vrt. Potreban mu je tjedan do dva da proklija. Bolje uspijeva ukoliko se prvo posije u posudice te kasnije presadi na gredicu. Gnojidba i zalijevanje nisu potrebni. Ukoliko previše gnojimo stvara manje cvjetova i izloženiji je napadu štetnika.

Redovito uklanjamo ocvale cvjetne glavice kako bi potaknuli daljnu cvatnju. Uspješno se sam zasijava, što ponekad može predstavljati problem jer se teško iskorjenjuje. Možemo ga uzgajati u teglicama no u tom slučaju moramo osigurati dobru drenažu.

Etimologija

Ime roda Portulaca potječe od latinske riječi portula (mala vrata), zbog otvora na plodu. Kod Plinija se naziv odnosio na tušt (Portulaca oleracea). Ime vrste grandiflora sastavljeno je od latinskih riječi grandis (velik, veličanstven) i flora (cvijet), čime se ukazuje na krupne cvatove. [1] Na stranim jezicima nazivi su moss-rose purslane, eleven o’clock, Mexican rose, moss rose, sun rose, rock rose (eng.), Portulakröschen (njem.), pourpier à grandes fleurs (fr.), verdolaga de flor (špa.), onze-horas, beldroega (port.), velecvetni tolščak, velecvetni portulak (slo.).

Srodne vrste

Srodnik prkosa je tušt (Portulaca oleracea). Riječ je o jednogodišnjoj samonikloj biljci okruglaste, sočne stabljike. Listovi su debeli, obrnuto jajoliki. Cvjeta od rujna do listopada žućkastim zvjezdastim cvjetićima. Jestiva je cijela mlada i sočna nadzemna biljka.

Galerija fotografija

Pregled lokacija