Preskoči do glavnog sadržaja

Primorska ciklama

Cyclamen repandum

Karakteristike

Primorska ciklama ili primorska skrižalina (Cyclamen repandum Sm.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice jaglaca (Primulaceae). Stabljike su uspravne, narastu oko 10-20 cm. Gomolj je okruglast, širok 2-4 cm. cvjetne stapke duge su, duže od listova. Listovi su tamnozeleni, trokustasti, široko srcolike osnove, dugi 4-8 cm, široki 4-9 cm, malo nazubljeni, goli, na licu tamnozeleni sa srebrnkastim mrljama, na licu crvenkasti, nalaze se na 5-15 cm dugim peteljkama. Cvjetovi su pojedinačni, nalaze se na vrhovima stapki, veliki su do 2 cm, bezmirisni. Čaška je građena od 5 režnjeva, vjenčić ima 5 ljubičastih, duguljasto lancetastih latica koje su okrenute prema gore, u ždrijelu su još tamnije. Prašnika je 5. Cvatu od ožujka do svibnja prije ili istodobno s javljanjem listova. Plod je okruglasta kapsula koja sadrži sjemenke. Varijabilna je vrsta.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj Europi i sjevernoj Africi. Raste u crnogoričnim šumama, na sjenovitim i polusjenovitim mjestima, od nizina do 1200 m nadmorske visine. Smatra se ugroženom i zaštićena je biljka.

Etimologija

Latinsko ime roda Cyclamen dolazi od grčke riječi kyklamines (krug, okrugla pogača) zbog pločastih korjenovih gomolja.[1] Ime vrste repandum znači savijen unatrag, zbog izgleda cvjetova. Na stranim jezicima nazivi su spring sowbread (eng.), ciclamino primaverile (tal.),

Galerija fotografija

Pregled lokacija