Primorska ciklama Cyclamen repandum

Carstvo:
Red:
Ericales
Porodica:
Vrsta:
Cyclamen repandum
Sinonimi:
Cyclamen vernum Rchb., Cyclamen romanum Griseb.

Karakteristike

Primorska ciklama ili primorska skrižalina (Cyclamen repandum Sm.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice jaglaca (Primulaceae). Stabljike su uspravne, narastu oko 10-20 cm. Gomolj je okruglast, širok 2-4 cm. cvjetne stapke duge su, duže od listova. Listovi su tamnozeleni, trokustasti, široko srcolike osnove, dugi 4-8 cm, široki 4-9 cm, malo nazubljeni, goli, na licu tamnozeleni sa srebrnkastim mrljama, na licu crvenkasti, nalaze se na 5-15 cm dugim peteljkama. Cvjetovi su pojedinačni, nalaze se na vrhovima stapki, veliki su do 2 cm, bezmirisni. Čaška je građena od 5 režnjeva, vjenčić ima 5 ljubičastih, duguljasto lancetastih latica koje su okrenute prema gore, u ždrijelu su još tamnije. Prašnika je 5. Cvatu od ožujka do svibnja prije ili istodobno s javljanjem listova. Plod je okruglasta kapsula koja sadrži sjemenke. Varijabilna je vrsta.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj Europi i sjevernoj Africi. Raste u crnogoričnim šumama, na sjenovitim i polusjenovitim mjestima, od nizina do 1200 m nadmorske visine. Smatra se ugroženom i zaštićena je biljka.

Etimologija

Latinsko ime roda Cyclamen dolazi od grčke riječi kyklamines (krug, okrugla pogača) zbog pločastih korjenovih gomolja.[1] Ime vrste repandum znači savijen unatrag, zbog izgleda cvjetova. Na stranim jezicima nazivi su spring sowbread (eng.), ciclamino primaverile (tal.),

Galerija fotografija

Podijeli