Preskoči do glavnog sadržaja

Poljski jarmen

Anthemis arvensis

Karakteristike

Poljski jarmen (Anthemis arvensis L.) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, snažno razgranata od osnove, plavkastozelena, naraste do 50 cm visine. Listovi su naizmjenični, dvostruko ili trostruko perasto razdijeljeni na tanke, duguljaste segmente. Cvjetovi su skupljeni u glavičaste cvatove promjera 2-3,5 cm, rastu na dugačkim stapkama na vrhovima stabljika i grana.  Sastavljeni su od središnjih žutih, cjevastih cvatova i rubnih bijelih, jezičastih. Cvatu od lipnja do rujna. Plod je okriljena roška.

Medonosna je biljka, pčele rado posjećuju cvjetove radi sakupljanja malo nektara i nešto peluda.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u većem dijelu Europe, u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Do danas je već raširena i drugdje u svijetu (drugi dijelovi Azije, Sjeverna i Južna Amerika, Australija, Novi Zeland) gdje je unešena i smatra se udomaćenom. Staništa su joj rahla, pjeskovita tla siromašna vapnencem, sunčana i polusjenovita područja. Raste na ruderalnim staništima, na obrađenim zemljištima, u vrtovima, vinogradima. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Anthemis potječe od grčke riječi anthemos (cvjetni), zbog obilnog i dugog cvjetanja.[1] Ime vrste arvensis znači poljski. Na stranim jezicima nazivi su corn chamomile, mayweed, scentless chamomile, field chamomile (eng.), Acker-Hundskamille (njem.), anthémis des champs, camomille sauvage, fausse camomille (fr.), camomilla bastarda (tal.), manzanilla bastarda, manzanilla de los campos (špa.), njivska pasja kamilica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija