Preskoči do glavnog sadržaja

Austrijski jarmen

Anthemis austriaca

Karakteristike

Austrijski jarmen (Anthemis austriaca Jacq.) je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, jako razgranata, prekrivena mekanim dlačicama, visoka do 60 cm. Listovi su složeni, dvostruko perasto razdijeljeni na plavkastozelene liske cjelovitih rubova. Cvjetne glavice su promjera 2-4 cm, sastavljene od središnjih dvospolnih, žutih cvjetova i rubnih jednospolnih bijelih cvjetova. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je plosnata, glatka roška s kratkim papusom.

Stanište

Rasprostranjen je na području srednje i istočne Europe, te u Maloj Aziji. Stanište su mu suha zemljišta, ruderalna staništa, livade, raste kao korov na poljima, na pjeskovitom tlu bogatom kalcijem, na sunčanim i polusjenovitim područjima.

Etimologija

Latinsko ime roda Anthemis potječe od grčke riječi anthemos (cvjetni), zbog obilnog i dugog cvjetanja.[1] Ime vrste austriacum (austrijski) vjerojatno ukazuje na područje gdje je biljka prvi puta pronađena i opisana. Na stranim jezicima nazivi su Austrian chamomile, Austrian mayweed (eng.), camomille d’Autriche (fr.), camomilla austriaca (tal.), falsa-camomila (port.), avstrijska pasja kamilica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija