Preskoči do glavnog sadržaja

Pjegasti jastrebljak

Hypochoeris maculata

Karakteristike

Pjegasti jastrebljak (Hypochoeris maculata L.)  je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, okrugla, dlakava, jednostavna ili razgranata, visoka 20-70 cm. Listovi su lancetasti, sjedeći, zeleni, često imaju tamne mrlje (premda ne uvijek), nepravilno su sitno nazubljeni, imaju istaknutu glavnu žilu. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni u glavičate cvatove na dugim stapkama, građeni su od mnogobrojnih žutih, jezičastih cvjetova. Ovoj je cilindričan i dlakav, građen od mnogobrojnih crvenkastozelenih listića. Cvate od svibnja do kolovoza. Plod je ahenij s bijelim papusom čije zrake su jednoredne i peraste.

Stanište

Rasprostranjena je u većem dijelu Europe izuzev sjevera, u zapadnoj Aziji. Raste na sunčanim ili polusvjetlim staništima, na suhim ili svježim travnjacima neutralne i bazične reakcije, od nizina do pretplaninskog pojasa.

Etimologija

Latinsko ime roda Hypochoeris potječe od grčkih riječi hypo (ispod) i choiros (prase), jer svinje rado jedu biljku. Ime vrste maculata znači pjegav.[1] Na stranim jezicima nazivi su spotted cat’s-ear (eng.), Geflecktes Ferkelkraut (njem.), porcelle à feuilles tachées, porcelle maculée (fr.), lattuga macchiata, costolina maculata, costolina macchiata (tal.), pegasti svinjak (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi, koriste se sirovi na salatu ili termički obrađeni prema želji.[2]

Galerija fotografija