Preskoči do glavnog sadržaja

Korjeniti jastrebljak

Hypochoeris radicata

Karakteristike

Obični ili korjeniti jastrebljak (Hypochoeris radicata L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, gola, slabo razgranata, bez listova, visoka do 50 cm. Korijen ide do 55 cm u dubinu.[1] Listovi su skupljeni u prizemnu rozetu, dugi su do 20 cm, goli su ili prekriveni čekinjastim dlakama, nemaju peteljku. Cvjetovi su dvospolni, žuti, jezičasti s 5 zubaca na vrhu, skupljeni u glavičaste cvatove veličine 2,5-4 cm na vrhu stabljika. Ovoj je sastavljen od mnogobrojnih kopljastih listova različitih veličina. Cvate od lipnja do rujna. Plod je smeđi ahenij s kljunom i bijelim papusom čije zrake su u dva reda.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, Aziji, udomaćen je u Sjevernoj i Južnoj Americi, u Japanu, u Australiji i na Novom Zelandu. Raste pojedinačno ili u skupinama na sunčanim staništima, na svježim, humusnim tlima kiselkaste reakcije, nalazi se na pašnjacima i raznim travnjacima.

Etimologija

Latinsko ime roda Hypochoeris potječe od grčkih riječi hypo (ispod) i choiros (prase), navodno jer svinje rado jedu korijen biljke. Ime vrste radicata znači ukorijenjen.[2] Na stranim jezicima nazivi su cat’s-ear, flatweed, false dandelion (eng.), Gewöhnliches Ferkelkraut (njem.), porcelle enracinée (fr.), costolina giuncolina (tal.), hierba del halcón (špa.), erva-das-tetas, leituga, orelha-de-gato (port.), navadni svinjak (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi i korijen. Listovi se mogu koristiti sirovi u salatama ili termički obrađeni, korijen se kuha. Korijen se može koristiti kao nadomjestak za kavu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija