Preskoči do glavnog sadržaja

Pitospor

Pittosporum tobira

Karakteristike

Pitospor (Pittosporum tobira (Thunb.) W .T. Aiton) je zimzeleni grm ili niže stablo iz porodice ljepljivaca (Pittosporaceae). Jako je razgranat, naraste do 5 metara visine te otprilike toliko raste u širinu. Listovi su duguljasto ovalni, dugi 5-10 cm, kožasti, sjajni, uvinutih rubova, tupog ruba, na licu tamnozeleni i sjajni, naličje je mat. Rastu u pršljenovima oko grana. Cvjetovi su dvospolni, bijeli ili žućkasti i ugodnog mirisa, promjera 8-9 mm, skupljeni su u štitce na vrhovima grančica. Čašku čini pet lapova, vjenčić također čini pet latica. Prašnika je pet. Cvatu sve od kasnog proljeća do kraja ljeta. Plod je jajoliki, drvenasti tobolac promjera do 1 cm, prekriven dlačicama te sadrži puno crnih sjemenki koje su ljepljivog crvenog ovoja. Dozrijevaju u studenom.

Stanište

Prirodno raste na području Japana, Koreje i Kine, a u Europu je unešen u prvom dijelu 19. stoljeća. Često se uzgaja kod nas na primorskom području i cijelom Sredozemlju, u parkovima i nasadima, kao zasebni primjerci ili u skupinama kao živica.

Uzgoj

Uzgaja se kao ukrasni zimzeleni grm, podiže se kao živica te da štiti imanje od naleta jakog vjetra. Odgovara mu vlažna zemlja na punom suncu ili polusjeni, otporan je na sušu, hladne temperature i siromašnu zemlju. Dobro podnosi orezivanje, može se saditi kao živa ograda. Razmnožava se sjemenom, reznicama koje se uzimaju sredinom ili krajem ljeta, ili margotiranjem početkom ljeta. Zemlja je dobra obična vrtna, uz malo pijeska i treseta. U hladnim krajevima može se uzgajati jedino ako se sadi u veće posude. Sporog je rasta.

Medenje

Cvjetove rado posjećuju pčele koje sakupljaju nektar. Med pitospore je svijetložut, malo zelenkast, ukusan, premda malo gorak. Izraženog je mirisa na cvijet biljke. Dugo ostaje tekuć a kristalizira se u srednje krupne kristale. Smatra se da povoljno djeluje ko bolesti dišnih organa i tražena je proizvod. Boja meda varira zbog peluda vinove loze koja u isto vrijeme cvate.[1]

Etimologija

Latinski naziv roda Pittosporum potječe od grčke riječi pissa, petta (smola) i spora (sjemenka), zbog ljepljivog, smolastog omotača sjemenki.[2] Ime vrste tobira japanska je riječ za biljku. Na stranim jezicima nazivi su Japanese pittosporum, Japanese mock-orange, Japanese cheesewood (eng.), Chinesische Klebsame (njem.), pittosporum de Chine, pittospore du Japon, pittospore odorant, arbre des Hottentots (fr.), pittosporo (tal.), pitosporo, azahar de la China (špa.), lepljivka (slo.).

Pitospor je prvi 1780. opisao švedski botaničar Carl Peter Thunberg (1743. – 1828.) te ga tada smjestio u rod kurika (Euonymus). Smješten je u rod Pittosporum koji sadrži oko 200 vrsta koje rastu na području Australije, Novog Zelanda, istočne Azije i u dijelovima Afrike.

Od srodnih biljaka u uzgoju se može nađe kovrčavi ljepljivac (Pittosporum undulata) koje naraste do 20 m visine te ima listove valovitih rubova.

Galerija fotografija