Petolisna lozica Parthenocissus quinquefolia

Carstvo:
Red:
Vitales
Porodica:
Vrsta:
Parthenocissus quinquefolia
Sinonimi:
Ampelopsis quinquefolia (L.) Michx., Hedera carnosa W.Bartram, Hedera quinquefolia L.

Karakteristike

Petolisna lozica ili peterodijelna lozika (Parthenocissus quinquefolia (L.) Planchon) je zeljasta listopadna biljka penjačica iz porodice lozica (Vitaceae). Naraste do 30 metara tvoreći duguljaste, dobro razgranate stabljike koje se penju po podlozi pomoću vitica. Korijen je vretenast, dugačak i razgranat. Mladi izboji su tamnosmeđi i prekrivenim mnogobrojnim svijetlim lenticelama. Pupoljci su spiralno raspoređeni, crvenkasti, prekriveni ljuskama. Listovi su složeni, nalaze se na dužim peteljkama, dlanoliko su sastavljeni od 5 duguljasto eliptičnih lisaka koje su duge 4-10 cm, na vrhu ušiljene, na osnovi suženi, na licu tamnozeleni, naličje je sivkasto, u jesen poprimaju izraženu crvenkastu boju. Cvjetovi su mali, zelenobijele boje, neugledni i skupljeni su u oko 4-6 cm duge grozdaste cvatove na vrhovima stabljika. Cvatu u lipnju i srpnju. Plodovi su male tamnoplave bobe veličine oko 4-5 mm, sadrže 2-3 sjemenke i dozrijevaju u rujnu i listopadu.

Stanište

Potječe iz područja Sjeverne i Južne Amerike, danas je raširena u Europi (unešena je u prvom dijelu 18. stoljeća), Aziji, Africi i Australiji. Na području Hrvatske prvi puta je zabilježena 1952. godine na Medvednici.[1] Raste na zapuštenim mjestima, na svježim tlima umjereno bogatim dušikom i umjerene kisele reakcije. Razmnožavamo je sjemenom, uzimanjem reznica ili položenicama i koristimo je za pokrivanje neuglednih zidova i pročelja građevina. Uspijeva najbolje u polusjeni, iako može rasti i na direktnom suncu i u sjeni.

Etimologija

Latinsko ime roda Parthenocissus potječe od grčke riječi parthenos (djevica) i kissos (bršljan) zbog mogućnosti stvaranja sjemena bez oprašivanja. Ime vrste quinquefolia znači petolistan.[2] Na stranim jezicima nazivi su Virginia creeper, Victoria creeper, five-leaved ivy, five-finger (eng.), Selbstkletternde Jungfernrebe, Wilder Wein (njem.), vigne vierge vraie, vigne vierge à cinq folioles, vigne vierge de Virginie (fr.), vite americana, vite del Canadà comune (tal.), navadna divja trta (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli