Preskoči do glavnog sadržaja

Peteljkasto smilje

Helichrysum petiolare

Karakteristike

Peteljkasto smilje (Helichrysum petiolare Hilliard & B.L.Burtt) je trajna vazdazelena biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljike su puzajuće, sivkasto pustenaste, duge do 180 cm, visoke do 60 cm. Listovi su široko jajoliki, na osnovi malo srcoliki, dugi 1,5-2,5 cm, imaju peteljke duge 5-25 mm, sivkasti su, prekriveni bijelim dlačicama. Cvjetovi su bjelkastožućkasti, promjera 3-5 mm, gusto skupljeni u 2,5-7 cm široke cvatove. Premda vrlo rijetko cvatu, cvatnja započinje u rujnu i listopadu.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na jugu Afrike gdje raste na rubovima šuma, danas se smatra udomaćenom biljkom u Portugalu i u južnom dijelu Velike Britanije. Uzgaja se najčešće kao jednogodišnja ukrasna biljka u parkovima, privatnim dvorištima i vrtovima, u gradskim žardinjerama i visećim košarama ili služi za prekrivanje tla. Odgovara im sjenovito ili sunčano stanište, vlažna, dobro drenirana, plodna zemlja. Sadi se na razmak 30 cm. Brzog je rasta, na svjetlijem mjestu brže raste od sjenovitog te ako se vrhovi stabljika odrežu. Ne tolerira sušu, zemlju je potrebno kontinuirano održavati vlažnom. Prihranjuje se jednom mjesečno blagim tekućim gnojivom.

Od važnih ukrasnih formi značajni su

  • Aureum‘ – listovi su zeleni
  • Microphyllum‘ – listovi su veličine manje od 1 cm i sivozelene su boje
  • Silver‘ – listovi su srebrnastozeleni
  • Variegatum‘ – listovi su sivozeleni a na rubovima kremasto bijeli

Razmnožava se dijeljenjem, reznicama.

Etimologija

Latinski naziv roda Helichrysium potječe od grčkih riječi helios (sunce) i chryson (zlatan) što znači zlatno sunce.

Na stranim jezicima nazivi su silver-bush everlastingflower, liquorice plant, trailing dusty miller (eng.), Lakritz-Strohblume (njem.), planta de regaliz (špa.), sempre-noiva-das-floristas (port.),

Galerija fotografija

Pregled lokacija