Oštrobridi jedić Aconitum lycoctonum

Carstvo:
Red:
Ranunculales
Porodica:
Vrsta:
Aconitum lycoctonum
Sinonimi:
Aconitum altissimum Mill.

Karakteristike

Oštrobridi jedić (Aconitum lycoctonum L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljika je uspravna ili uzdižuća, rijetko dlakava i razgranata u gornjem dijelu, visoka 50-150 cm. Listovi su naizmjenični, tamnozeleni, okruglasti do bubrežasti, duboko razdijeljeni na 5-7 dijelova, dugi 10-30 cm, donji listovi su na dugim peteljkama, listovi na stabljici su sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, dugi 2-2,5 cm, tamnoljbuičasti ili svijetložuti, skupljeni u grozdaste cvatove. Cvate od lipnja do kolovoza. Sjemenke su tamnosmeđe, bradavičasto naborane.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i sjevernoj Europi i Aziji. Raste na vlažnim mjestima, ponekad se uzgaja kao ukrasna biljka a odlika mu je da vrlo dobro tolerira sjenu.

Etimologija

Latinski naziv roda Aconitum bio je kod Dioskorida ime za jednu biljku koja je narodu služila za trovanje pantera i vukova. Naziv joj je dao Plinije prema grčkoj riječi aconae (gole stijene), zbog tamošnjih staništa biljke. Ime vrste lycoctonum potječe od latinske riječi lyco (vuk) i chthonos (zemlja), zbog staništa na tlu gdje žive vukovi.

Na stranim jezicima nazivi su northern wolfsbane (eng.), Wolfs-Eisenhut, Gelber Eisenhut, Fuchs-Eisenhut (njem.), erba della volpe, aconito strozzalupo, aconito di Lamarck (tal.), ozkočeladasta preobjeda (slo.).

Upotreba

Smrtonosno je otrovna biljka.

Galerija fotografija

Podijeli