Preskoči do glavnog sadržaja

Modri jedić

Aconitum napellus

Karakteristike

Modri jedić (Aconitum napellus L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljika je jednostavna, uspravna, gola ili dlakava, visoka do 100 cm. U tlu se razvija gomoljasto odebljao podanak. Listovi su naizmjenični, duboko razdijeljeni na 5-7 režnjeva, veliki 5-12 cm, prema vrhu stabljike postupno manji, na gornjoj strani su tamnozeleni, naličje im je bjelkasto. Cvjetovi su modri ili tamnoljubičasti, bezmirisni, promjera 1-2 cm, gusto skupljeni u gornjem dijelu stabljike. Cvatu od lipnja do kolovoza. Plod je sastavljen od 3-5 kapsula dugih 15-20 mm koje sadrže mnogobrojne smeđecrne sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u zapadnoj i srednjoj Europi. Raste u skupinama na sunčanim ili polusjenovitim, vlažnim područjima, na pašnjacima, u rubove šuma i uz obale potoka. Zaštićena je biljka. Uzgaja se kao ukrasna biljka, razmnožava se sjemenom u proljeće ili dijeljenjem u proljeće ili jesen. Sadi se na razmak od 40 cm, cvate obično u drugoj godini od sjetve. Ne voli uznemiravanja tla i presađivanje.

Etimologija

Latinski naziv roda Aconitum bio je kod Dioskorida ime za jednu biljku koja je narodu služila za trovanje pantera i vukova. Naziv joj je dao Plinije prema grčkoj riječi aconae (gole stijene), zbog tamošnjih staništa biljke. Ime vrste napellus je umanjenica latinske riječi napus (repa). Na stranim jezicima nazivi su monk’s-hood, aconite, wolfsbane (eng.), Blauer Eisenhut (njem.), aconito napello (fr.), aconito napello, strozzalupo (tal.), acónito común (špa.), acônito (port.), repičasta preobjeda (slo.).

Upotreba

Modri jedić smrtonosno je otrovna biljka. Simptomi trovanja su slabost, bol u trbuhu, proljev i povraćanje, utrnulost živaca lica, otežano disanje, smrt dolazi paralize rada srca ili uslijed gušenja. Svi dijelovi biljke, a posebno gomoljasti korijen, sadrže supstancu akonitin koja se može apsorbirati i putem kože u dovoljnoj količini da se osoba može otrovati i diranjem listova bez rukavica.[1] U prošlosti su narodi trovali njime vrhove strijela i koplja prije borbe ili dodavali jedić u mamce za lov vukova.

Galerija fotografija

Pregled lokacija