Preskoči do glavnog sadržaja

Obuhvatna mrtva kopriva

Lamium amplexicaule

Karakteristike

Obuhvatna mrtva kopriva (Lamium amplexicaule L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna ili polegnuta, gola ili u gornjem dijelu dlakava i razgranata od dna. Naraste do 30 cm visine. Korijen je kratak i razgranat. Listovi su nasuprotni, dlakavi, donji listovi su okrugli, nalaze se na peteljkama dugima do 2 cm dok su gornji listovi krupniji i sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni po 4-6 u prividne pršljenaste cvatove na vrhovima stabljike i postranih ogranaka. Ružičaste su boje, sastavljeni su od gornje cijele usne i donje trodijelne, cijev je dlakava i duga do 2 cm. Čaška je cjevasta i također prekrivena hrapavim dlačicama, ima 5 kopljastih zubaca. Prašnika ima 4. Cvate većinu godine, od veljače do studenog. Plod je kalavac koji se kala (dijeli) na gole smeđe oraščiće. Jedna biljka proizvede oko 200 takvih sjemenki u jednoj sezoni.[1]

Stanište

Rasprostranjena je vrsta na području Europe, Azije i sjeverne Afrike, u Sjevernu Ameriku i Australiju je unešena i smatra se dosadnim korovom. Raste na humusnim i pjeskovitim zemljištima, odgovara joj plodno i rahlo, rastresito zemljište. Nalazimo je u voćnjacima, vrtovima, uz puteve i ograde, od nizina do pretplaninskog pojasa. Razmnožava se sjemenom i vegetativno, dijelovima korijena.

Etimologija

Latinsko ime roda Lamium potječe od grčke riječi lamos (ždrijelo), zbog oblika krunice. Prema jednom izvoru ta riječ je označavala neku vrstu plosnate ribe a ime je dano zbog sličnosti cvjetova sa usnom šupljinom ribe.[2] Ime vrste amplexicaule znači koji obuhvaća stabljiku.[3] Na stranim jezicima nazivi su henbit dead-nettle, greater henbit (eng.), Stängelumfassende Taubnessel, Purpurrote Taubnessel (njem.), falsa ortica reniforme, falsa ortica purpurea (tal.), zapatitos, conejitos, ortiga mansa (špa.), chupapitos, lâmio, lâmio-violeta, urtiga-branca (port.), škrlatnordeča mrtva kopriva (slo.).

Medonosna je biljka, pčele rado posjećuju cvjetove u potrazi za nektarom.

Upotreba

Jestiva je biljka, nadzemni dio se sakuplja najbolje prije razvoja cvjetova i priprema se kuhanjem.[4]

Galerija fotografija