Preskoči do glavnog sadržaja

Obični protivak

Lysimachia vulgaris

Karakteristike

Obični protivak (Lysimachia vulgaris L.) je višegodišnja biljka iz porodice jaglaca (Primulaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, bridasta, dlakava pri vrhu. Naraste do 120 cm visine. Listovi su skupljeni u pršljenove, nalaze se na kratkim peteljkama, jajoliko su izduženi, dugi do 14 cm, široki oko 3,5 cm, cjelovitog ruba i suženi pri osnovi. Cvjetovi su skupljeni u metličaste cvatove, nalaze se na dugačkim stapkama na vrhovima stabljika i u pazušcima gornjih listova. Čaška im je građena od 5 široko kopljastih, crveno obrubljenih režnjeva, vjenčić je sastavljen od pet žutih, golih latica i pet prašnika. Cvatu od lipnja do kolovoza kada je posjećuju pčele koje skupljaju pelud i nektar. Plod je trobridni tobolac koji sadrži sjemenke.

Stanište

Rasprostranjen je na području Europe i Azije. Staništa su joj vlažna mjesta, livade, blizina potoka i kanala. Kultivira se i kao ukrasna biljka.

Etimologija

Latinsko ime roda Lysimachia dano je u čast kralja antičke Sicilije Lysimachusu, legenda kaže da je bijesnog vola umirio kada je u brzini potegao neku biljku tog roda i mahao mu ispred glave.[1] Ime vrste vulgaris znači uobičajen, čest. Na stranim jezicima nazivi su garden loosestrife, yellow loosestrife (eng.), Gewöhnlicher Gilbweiderich, Gewöhnlicher Felberich (njem.), lysimaque commune, grande lysimaque (fr.), lisimaquia (špa.), navadna pijavčnica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija