Preskoči do glavnog sadržaja

Ponosni protivak

Lysimachia clethroides

Karakteristike

Ponosni protivak (Lysimachia clethroides Duby) je trajna zeljasta biljka porodice jaglaca (Primulaceae). Stabljike su uspravne, narastu do 100 cm visine. Listovi su naizmjenični, ovalni, dugi do 11 cm, široki do 5 cm, cjelovitih rubova, na licu su tamnozeleni, naličje im je svijetlozeleno. Cvjetovi su mali, zvjezdoliki, gusto skupljeni u  izdužene klasaste cvatove, koji su od težine povijeni. Svaki cvijet čini pet latica bijele boje. Cvate u lipnju i srpnju. Plod je čahura koja sadrži sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen na području istočne Azije (Kina, Koreja, Japan). Raste na vlažnim šumskim rubovima, na sunčanim brežuljcima do 2100 m n. v.

Etimologija

Latinsko ime roda Lysimachia dano je u čast kralja antičke Sicilije Lysimachusu, legenda kaže da je bijesnog vola umirio kada je u brzini potegao neku biljku tog roda i mahao mu ispred glave.[1] Ime vrste clethroides ukazuje na sličnost s biljkama roda Clethra. Na stranim jezicima poznata je kao gooseneck loosestrife (eng.), Schnee-Felberich, Entenschnabel-Felberich (njem.).

Uzgoj

Razmnožavanje se vrši dijeljenjem u proljeće ili jesen, ili sjetvom sjemena u proljeće. Odgovara joj plodna, vlažna i dobro drenirana zemlja. Ljeti za vrijeme suša potrebno ju je zalijevati.

Galerija fotografija

Pregled lokacija