Metiljeva trava Lysimachia nummularia

Carstvo:
Red:
Ericales
Porodica:
Vrsta:
Lysimachia nummularia
Sinonimi:
Lysimachia nemorum Geners., Lysimachia repens Stokes., Lysimachia rotundifolia F. W. Schmidt, Lysimachia suaveolens Schönh.

Karakteristike

Metiljeva trava (Lysimachia nummularia L.) je višegodišnja biljka iz porodice jaglaca (Primulaceae). Stabljika je polegnuta i vrlo niskog rasta a naraste do 50 cm dužine. Može biti jednostavna ili razgranata, te gola ili vrlo malo obrasla kratkim dlakama. Listovi su unakrsni, svijetlozeleni, okruglasto srcolikog oblika, tupog vrha, cjelovitog ruba i smješteni na kratkoj peteljci. Cvjetovi su pojedinačni, promjera oko 2 cm, nalaze se u pazušcima listova usmjereni prema gore. Čaška je građena od 5 režnjeva razdijeljenih od osnove, listići su srcasti i ušiljeni. Vjenčić je sastavljen od pet do blizu osnove rascijepljenih žutih latica koje su tupih vrhovima i s izraženim tamnocrvenim točkastim žlijezdama. Prašnika ima 5, srasli su pri osnovi a filamenti su žljezdasto dlakavi. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je kuglasta, žutobjeličasta kapsula koji sadrži nekoliko sitnih, trobridnih, bradavičastih, crnosmeđih sjemenki.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području Europe i zapadne Azije, u Sjevernoj Americi je udomaćena i smatra se invazivnim korovom. Staništa su joj vlažna zemljišta, livade, pašnjaci i šume, raste i na tlu slabe drenaže te poplavljenim područjima. Viđali smo ju na netom pokošenim zemljištima, kada je zbog vrlo niskog rasta privijena tik uz tlo posve netaknuta preživjela košnju. Sadi se i u dvorištima, parkovima i gradskim kamenjarima kao dekorativna biljka. Značajni kultivar je ‘Aurea‘, forma snažnog i brzog rasta pogotovo na suncu, uzgaja se za gusto prekrivanje tla.

Dobra je medonosna biljka, za životinje koje pasu nije od veće vrijednosti.

Etimologija

Latinsko ime roda Lysimachia dano je u čast kralja antičke Sicilije Lysimachusu, legenda kaže da je bijesnog vola umirio kada je u brzini potegao neku biljku tog roda i mahao mu ispred glave.[1] Ime vrste nummularia (nummus – kovanica) ukazuje na sličnost okruglastih listova s kovanicama[2] a slično ime vidljivo je i na engleskom jeziku moneywort. Drugi nazivi na stranim jezicima su creeping jenny, herb twopence, twopenny thot (eng.), Pfennigkraut, Münzkraut, Pfennig-Gilbweiderich (njem.), lysimaque nummulaire, herbe aux écus (fr.), mazza d’oro minore (tal.), okroglolistna pijavčnica, plazeča pijavčnica (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi i cvjetovi, mogu se koristiti i kao čaj. U tradicionalnoj kineskoj medicini biljka se koristi za liječenje mokraćnih kamenaca [3]

Galerija fotografija

Podijeli